Cîţu: „Nu tăiem salariile bugetarilor, dar le îngheţăm“. Ce se întâmplă cu ratele bancare şi cu salariul minim VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîţu a avut o scurtă declaraţie ulerioară şedinţei de Guvern de luni după-amiază în care a anunţat principalele măsuri ce au fost adoptate.

Principalele declaraţii:

„Am găsit soluţia prin care vom putea prelungi măsura de amânare a ratelor la bănci pentru anumite categorii (premierul nu le-a menţionat în scurta sa declaraţie).

„Am găsit o soluţie prin care vom putea să prelungim pentru anumite categorii această facilitate. Sper că în zilele următoare să avem detaliile. Vom veni şi cu această ordonanţă public. Ne apropiem de o soluţie care să permită celor afectaţi să beneficieze în continuare de această facilitate. Detaliile le vom prezenţa zilele următoare”, a afirmat premierul.

Se prelungesc măsurile proactive până la finalul lunii iunie.

„Trebuie să clarificăm pentru bugetul de anul viitor ce măsuri rămân şi cum se vor prelungi.  Pentru bugetul pentru anul viitor rămânem la ceea ce am spus şi până acum: adepţii unei consolidări fiscale, ceea ce înseamnă că vom construi un buget cu care vom veni în Parlamentul României cu un deficit în jur de 7% din PIB, ceea ce arată pe de o parte angajamentul  nostru ferm pentru consolidare fiscală, în acelaşi tmp este un deficit bugetar care în contextul economic actual nu pune o frână economiei”, a declarat premierul după şedinţa de Guvern.

Alte precizări ale premierului Cîţu:

    

Angajaţii în muncă flexibilă vor primi în continuare cei 41%. Cred că munca flexibilă se va permanentiza în România.

Domeniul HoReCa va beneficia de o schemă de 500 de milioane de euro

Voucherele de vacanţă de 1450 lei se vor acorda şi în 2021

Până în martie, impozitul specific rămâne scutit pentru HoReCa

Nu tăiem salariile bugetarilor, dar le îngheţăm la nivelul veniturilor din decembrie 2020 până vom avea o analiză.

Analizăm dacă legea salarizării e eficientă, au apărut anomalii, vom face o analiză. Până atunci, veniturile angajaţilor din sectorul public se menţin la nivelul decembrie 2020 până când vom analiza excepţiile. (…) Salariul minim va creşte peste rata inflaţiei – cu 3,1% anul viitor.

Am discutat cu patronatele şi sindicatele despre salariul minim. pe de o parte antreprenorii care au susţinut economia au venit cu propunerea de a nu creşte salariul minim. sindicatele le vor majorate.

Am găsit o soluţie de compromis, vom creşte salariul minim peste rata inflaţiei. este de 2% în acest an, vom creşte salariile cu 3%.

Sunt măsuri pe termen scurt, pe 2021 - 2024, care vor aşeza economia, care vor avea un impact pozitiv imediat ce vor fi adoptate. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite