China vrea să lanseze un fond de stat, de 40 miliarde dolari, pentru sprijinirea industriei de cipuri

0
Publicat:

China ar urma să lanseze un nou fond de investiţii sprijinit de stat, care ar urma să strângă aproximativ 40 miliarde de dolari pentru sectorul chinez de semiconductori, scrie Reuters.

fabrica cipuri microprocesoare foto shutterstock

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au făcut declarația pentru Reuters, în contextul în care Beijingul vrea să-şi extindă dominaţia pe acest segment.

Va fi probabil cel mai mare dintre cele trei fonduri lansate de China Integrated Circuit Industry Investment Fund (CICIIF).

Principalul domeniu de investiţii îl va reprezenta furnizarea de echipamente pentru producţia de cipuri. Ministerul chinez de Finanţe intenţionează să contribuie la fond cu 60 miliarde de yuani, susţin sursele.

Oficialii chinezi nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informaţia.

Preşedintele chinez Xi Jinping a arătat de mult timp necesitatea ca Beijingul să ajungă la autosuficienţă în domeniul semiconductorilor.

Tensiunile dintre autorităţile de la Washington şi Beijing au crescut după ce luna trecută administraţia Biden a anunţat noi restricţii cu privire la investiţiile tehnologice americane în China.

În octombrie, SUA au adoptat un pachet de sancţiuni care reduc accesul Chinei la echipamentele avansate pentru producţia de cipuri, iar Japonia şi Ţările de Jos au anunţat măsuri similare,

În pofida investiţiilor masive, industria chineză de cipuri nu reuşeşte să joace un rol esenţial în lanţul global de aprovizionare, în special în domeniul cipurilor avansate.

În luna iunie, producătorul american de cipuri de memorie Micron a anunța că este dedicat afacerilor din China şi că va investi 4,3 miliarde de yuani (603 milioane de dolari) în următorii câţiva ani într-o fabrica de asamblare a cipurilor din oraşul chinezesc Xian, transmitea Reuters.

Compania a fost vizată de autoritatea de reglementare a spaţiului cibernetic din China, care luna trecută a declarat că Micron, cel mai mare producător de cipuri de memorie din Statele Unite, nu a trecut o evaluare a securităţii reţelei şi că va bloca operatorii de infrastructură cheie să cumpere de la companie.

Micron nu a menţionat decizia autorităţilor de reglementare în declaraţia sa de vineri, postată pe WeChat.

Acest proiect de investiţii demonstrează angajamentul neclintit al Micron faţă de afacerea şi echipa sa din China”, a declarat directorul general Sanjay Mehrotra.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite