China şi SUA au mutat lupta în România. Contre privind tehnologia Huawei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China şi Statele Unite mută lupta privind tehnologia Huawei în România. După ce ambasadorul SUA a transmis că încurajează România să devină o ţară „liberă de Huawei“, în contextul în care compania chineză este suspectată de americani că este controlată de guvernul comunist, chinezii clasifică această declaraţie drept „o interferare în zona mediului de afaceri al României“.

Săptămâna trecută, ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, a fost întrebat de presă care e sfatul Statelor Unite pentru aliaţii europeni în privinţa Huawei, inclusiv pentru ţări ca România, referitor la tehnologia chineză pentru reţelele 5G.

Atunci, Gordon Sondland a declarat: „România tocmai a semnat un memorandum de înţelegere cu SUA, chiar înaintea întâlnirii pe care preşedintele Iohannis a avut-o cu Preşedintele Trump. Scopul, în conformitate cu acel Memorandum, este ca România să devină, să spun aşa, «liberă de Huawei». Vrem ca prietenii şi aliaţii noştri să folosească orice fel de echipament doresc pentru 5G, atât timp cât respectă standardele de guvernare, ceea ce nu include împărtăşirea de informaţii cu guvernele-gazdă, nu include activităţi maligne şi o serie de multe alte lucruri faţă de care, evident, ne opunem. Cred că România a analizat foarte serios ce tehnologie 5G să folosească pe viitor şi a decis că tehnologia chineză nu este calea pe care să o urmeze, iar noi aplaudăm această poziţie”.

Drept răspuns, Huawei a transmis, marţi, că declaraţiile lui Gordon Sondland sunt „acuzaţii  nefondate” şi „o interferare în zona mediului de afaceri al României”.

„Huawei transmite un mesaj prin care încurajează discuţia pe argumente şi declaraţii fondate, referitor la declaraţiile dlui Gordon Sondland, Ambasadorul SUA la UE. Huawei se opune acuzaţiilor nefondate făcute de dl Sondland în România. Aceasta este, în mod evident, o acţiune motivată politic împotriva Huawei şi o interferare în zona mediului de afaceri al României”, afirmă reprezentanţii companiei chineze.

Potrivit Huawei, Guvernul SUA atacă Huawei de foarte multă vreme, însă fără a oferi dovezi solide care să justifice acest comportament.

„Fără implicarea Huawei, reţelele SUA vor continua să fie de o calitate inferioară comparativ cu cele europene, deşi sunt de 3 ori mai costisitoare. În plus, reţelele Statelor Unite nu oferă securitate sporită. În aceste condiţii, este ridicolă încercarea guvernului SUA de a forţa propagarea unei experienţe de calitate scăzută, către alte ţări”, mai arată Huawei.

Potrivit companiei, Huawei a apreciat întotdeauna iniţiativa UE de a gestiona capitolul siguranţei cibernetice pe bază de standarde şi mecanisme de securitate şi cunoaşte faptul că România ia, de asemenea, parte în mod activ la acest proces, ajutând la dezvoltarea acestuia, considerând că aceasta este modalitatea potrivită de a face faţă provocărilor de securitate cibernetică.

„Huawei este o companie privată, deţinută integral de angajaţii săi, cu structuri de guvernare şi de acţionariat foarte bine definite. Nicio agenţie guvernamentală sau organizaţie externă nu deţine acţiuni în cadrul companiei şi nici nu controlează Huawei în vreun fel. În ultimele 3 decenii, Huawei a deservit 3 miliarde de clienţi la nivel global, inclusiv în România. Huawei deţine un sistem de asigurare a securităţii cibernetice robust şi are un istoric bun în ceea ce priveşte acest capitol. De fiecare dată, compania a fost deschisă şi chiar i-a încurajat pe toţi cei interesaţi să ia legătura cu reprezentanţii săi pentru a programa o vizită la sediul Huawei, vizită care, cu siguranţă îi va ajuta să înţeleagă mai bine modul in care compania funcţionează. Huawei este  increzătoare că guvernul României va lua, în mod independent, decizia care va avantaja cel mai bine cetăţenii români. Mulţumită deschiderii României, precum şi mediului investiţional echitabil, compania Huawei este prezentă în România de 17 ani, contribuind la dezvoltarea economiei şi mediului digital. Huawei este pregătită şi doreşte să ofere în continuare României produse şi soluţii sigure şi pe care se poate baza. Compania este, de asemenea, pregătită să îţi folosească experiza internaţională şi avantajele în ceea ce priveşte inovaţia, pentru a susţine creşterea economică a României”, a conchis compania.

Memorandum SUA-România privind 5G

Statele Unite şi România au încheiat luna trecută un memorandum cu privire la tehnologia 5G. Declaraţia comună, semnată de Donald Trump şi Klaus Iohannis, abordează tema implicării industriei din China în dezvoltarea de tehnologii 5G şi posibilele riscuri de securitate pentru ţările care o utilizează.

Potrivit reporterilor G4Media, care au consultat documentul, în memorandumul semnat între România şi SUA privind 5G sunt prinse mai multe elemente de care să se ţină cont la evaluarea furnizorilor 5G. Un astfel de criteriu e reprezentat de faptul că furnizorul nu trebuie să fie sub controlul guvernului unui alt stat, structura acţionariatului să fie transparentă, dar şi faptul că furnizorul trebuie să aibă un comportament etic, adică, în traducere, să nu spioneze.

„Memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparenţă, de compatibilitate cu statul de drept şi aşa mai departe“, a mai spus Iohannis, fără a face însă public textul memorandumului.

Preşedintele Iohannis a anunţat, înainte de vizita în Statele Unite, că va duce discuţia despre infrastructura 5G în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în condiţiile în care cei de la guvernare nu ar aborda serios problematica licitaţiilor pentru acest tip de tehnologie.

Pe de altă parte, autorităţile americane au inclus Huawei România pe „lista neagră“ a entităţilor care nu pot face afaceri cu companii din SUA fără permisiunea autorităţilor de la Washington. Mai mult, îngrijorări au venit şi din partea serviciilor de informaţii din state ca Marea Britanie, Australia, Canada şi Noua Zeelandă în ceea ce priveşte Huawei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite