China şi Elveţia au semnat un acord de liber schimb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul chinez Li Keqiang îi strânge mâna ministrul elveţian al economiei, Johann Schneider-Ammann, în timpul întâlnirii de la Beijing. FOTO: Reuters
Premierul chinez Li Keqiang îi strânge mâna ministrul elveţian al economiei, Johann Schneider-Ammann, în timpul întâlnirii de la Beijing. FOTO: Reuters

China şi Elveţia au semnat sâmbătă, la Beijing un acord de liber schimb, al doilea de acest fel stabilit de guvernul chinez cu o ţară din Europa, după cel semnat în luna aprilie cu Islanda. Evenimentul a avut loc în contextul unei dispute comerciale între China şi Uniunea Europeană.

Ministrul de Comerţ din China, Gao Hucheng, şi ministrul elveţian al Economiei, Johann Schneider-Ammann, au încheiat un acord care are scopul de a mări câştigurile bilaterale înregistrate în 2012 (20,5 miliarde de euro). Elveţia este una dintre puţinele ţări occidentale care au o balanţă comercială excedentară în relaţiile cu China. 

Mai mult, tratatul va facilita eforturile Elveţiei de a deveni un centru offshore de tranzacţionare a yuanului chienzesc în Europa, concurând cu Frankfurt, Paris şi Londra, informează cotidianul „South China Morning Post”.

Liderii celei de-a doua economii a lumii promovează folosirea yuanului în comerţul internaţional şi în finanţe, pentru a micşora dependenţa Chinei de dolarul american.

Semnarea acestui acord survine în timp ce relaţiile dintre China şi UE sunt tensionate din cauza unui conflict comercial. Comisia Europeană a anunţat la începutul lui iunie că va impune taxe provizorii asupra panourilor solare fabricate în China, iar Beijingul a replicat lansând o anchetă antidumping asupra vinurilor importate din Uniunea Europeană. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite