Cererea de credite din partea firmelor din zona euro a scăzut semnificativ

0
Publicat:

Cererea de credite din partea companiilor din zona euro a înregistrat „un declin substanţial” în primul trimestru din 2024, regiunea continuând să fie afectată de costurile ridicate de împrumut, care probabil nu vor fi reduse până la mijlocul anului, arată datele unui studiu publicat marţi de Banca Centrală Europeană (BCE).

colaj foto zona euro
Cererea de credite din partea firmelor din zona euro a scăzut semnificativ

Singura veste bună este că în primele trei luni din acest an băncile au redus standardele pentru aprobarea creditelor ipotecare, pentru prima dată de la finalul lui 2021, deşi cererea continuă să scadă. În plus, au fost înăsprite mai puţin decât se estima standardele de creditare pentru împrumuturile acordate firmelor.

"Ratele mai ridicate ale dobânzilor, investiţiile fixe mai scăzute pentru firme şi reducerea încrederii consumatorilor extind presiunile asupra cererii de credite. Declinul substanţial al cererii de credite din partea firmelor contrastează cu aşteptările băncilor de stabilizare", potrivit BCE.

Oficialii de la Frankfurt analizează astfel de date pentru a determina cât de rapid ar trebui reduse dobânzile. În contextului nivelului redus al inflaţiei, analiştii se aşteaptă ca în iunie BCE să înceapă reducerea dobânzilor.

"Cererea mai scăzută de credite din partea companiilor din zona euro sporeşte riscurile la adresa încetinirii investiţiilor în cursul anului. Acesta este un indiciu clar că nu mai trebuie menţinută înăsprirea politicii monetare în zona euro", a apreciat Tomasz Wieladek, economist la T. Rowe Price.

La finalul anului trecut, zona euro a evitat recesiunea, iar economiştii se aşteaptă la un avans de doar 0,1% în primul trimestru, iar pe ansamblul anului la o creştere de 0,5%. 

În plus, românii persoane fizice plătesc de departe cele mai scumpe credite dintre toți cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene. De altfel, există o eternă discuție cu privire la faptul că creditele oferite de bănci populației și firmelor mici și mijlocii sunt cu mult mai mari decât cele din Occident, dar și comparativ cu vecinele noastre, Ungaria și Bulgaria. În unele cazuri, bănci care au filiale și în alte țări acordă credite cu rate ce ajung să fie duble în România față de alte piețe.

În plus, băncile din România au printre cele mai restrictive condiții de acordare a creditelor, astfel că pentru o bună parte a românilor acestea sunt inabordabile. Inflația încă foarte ridicată, de altfel cea mai mare din Uniunea Europeană, ar fi unul dintre principalele cauze care fac ca relaxarea Banca Națională a României să nu se grăbească în ce privește relaxarea monetară, iar aceasta își lasă amprenta asupra deciziilor băncilor comerciale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite