Cerealele din Ucraina: România află până pe 30 iunie dacă va primi cele 30 milioane de euro de la UE
0Decizia aprobării celui de-al doilea pachet financiar de circa 29,7 milioane de euro pentru România va fi luată până pe 30 iunie, au afirmat reprezentanţii echipei de lucru a comisarului european pentru comerţ şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), Ion Olteanu, vicepreşedinte al Asociaţiei Forţa Fermierilor, şi Florentin Bercu, director executiv al UNCSV, au luat parte la o şedinţă de lucru cu echipa lui Valdis Dombrovskis, comisar european pentru comerţ şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, precum şi cu reprezentanţi ai DG Trade.
În cadrul discuţiilor avute cu privire la importurile de cereale din Ucraina, delegaţia română a subliniat problema actelor adiţionale antedatate, a supratonajului camioanelor cu marfă din Ucraina, disfuncţionalităţile coridoarelor de solidaritate, schimbarea destinaţiei mărfii şi a documentelor în ceea ce priveşte calitatea produselor agricole.
Delegaţia română a solicitat, printre altele, aprobarea şi acordarea în regim de urgenţă a compensaţiilor din pachetul 2 alocat fermierilor, inclusiv fermierilor români, afectaţi de importurile din Ucraina, prelungirea interdicţiei de import pentru cele patru produse din Ucraina (grâu, rapiţă, porumb şi floarea-soarelui) până la 14 iunie 2024 şi extinderea listei de produse.
Monitorizarea GPS a camioanelor şi tranzitarea mărfii doar în convoaie
Totodată, au solicitat monitorizarea GPS a camioanelor şi tranzitarea mărfii doar în contingente/convoaie însoţite de poliţie, precum şi reciprocitate, dacă sunt mii de analize cu rezultate conforme, la produse obţinute cu substanţe interzise în UE de peste 10 ani, să li se dea şi fermierilor europeni posibilitatea de a folosi aceleaşi substanţe care asigură costuri mai mici de producţie.
De asemenea, delegaţia română a solicitat comercializarea produselor de origine din Ucraina în state terţe UE care nu reprezintă doar o problemă agricolă, a fermierilor sau a Politicii Agricole Comune, ci a fost o decizie politică, astfel că tot politicul trebuie să vină cu surse suplimentare de bani, extra rezerva PAC şi să compenseze părţile la valoarea reală a pierderilor.
Potrivit răspunsului venit din partea cabinetului Comisarului pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis, începând cu 5 iunie 2023 sunt interzise actele adiţionale la contractele vechi pentru importuri alături de interzicerea supratonajului şi o rigoare mai mare la calitate produselor.
"Legislaţia europeană privind nivelul minim al reziduurilor nu s-a schimbat şi produsele din state terţe care intră pe piaţa europeană trebuie să respecte aceleaşi condiţii ca ale noastre", precizează reprezentanţii Comisiei Europene.
Totodată, până pe 30 iunie se va lua decizia aprobării celui de-al doilea pachet financiar de circa 29,7 milioane de euro pentru România.
"Sunt sub supraveghere schimburile comerciale pentru toate produsele agricole şi dacă vor fi derapaje pe volume, lista va fi completată", se subliniază în anunţ.
Potrivit reprezentanţilor lui Valdis Dombrovskis, schimbarea, în acte, a informaţiilor privind provenienţa mărfii reprezintă o fraudă şi trebuie pedepsită ca atare. Coridoarele de solidaritate au fost o opţiune pentru o parte mică a produselor, nu trebuie să rămână singura opţiune. "Împreună cu ONU se depun eforturi pentru ca Rusia să fie convinsă să prelungească acordul după 17 iulie 2023", se mai precizează în răspuns.
Tot joi, 22 iunie, la Bruxelles, reprezentanţii fermierilor români au luat parte la întâlnirea liderilor preşedinţilor de organizaţii membre ale Copa-Cogeca.
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare este membră cu drepturi depline a Copa-Cogeca.