Ce spun comercianții despre cererea ANPC cu privire la afișarea adaosului comercial
0Propunerea ANPC de a afișa adaosul comercial pe eticheta produsului încalcă deopotrivă Tratatul UE și legile concurenței, dar și clauza de confidențialitate din contractele de achiziție, fiind imposibil de pus în practică, consideră micii și marii comercianți consultați de „Adevărul”.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a pus în dezbatere publică un proiect de ordin refăcut care prevede ca etichetele tuturor produselor să aibă, pe lângă prețul produsului și adaosul comercial. Inițial proiectul prevedea ca adaosul comercial să fie raportat la prețul de bază al producătorului, varianta refăcută menționând raportarea la prețul de achiziție, adică prețul la care comerciantul încheie contractul de furnizare a produselor înainte de a le pune pe raft.
Propunerea ANPC a stârnit ample controverse, atât marii comercianți, cât și cei mici reclamând faptul că ordinul încalcă deopotrivă Tratatul UE și legile concurenței, dar și clauza de confidențialitate din contractele de achiziție.
„Pe piața de retail, confidențialitatea prețului de achiziție alături de condițiile comerciale sunt elemente importante ale concurenței. Transparentizarea prețului negociat independent de fiecare operator economic ar putea conduce la potentiale efecte restrictive asupra concurenței libere, în detrimentul consumatorilor și nu invers. Ne raportăm atât la legislația națională – Legea concurenței nr. 21/1996, cât și la cea europeană – Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene – care interzic înțelegerile și practicile concertate, precum si orice masuri adminstrative ce au ca potential efect distorsionarea mediului concurențial. Informații precum pretul de achizitie al marfurilor și adaosul practicat sunt încadrate legislativ ca „informații sensibile comercial”, iar potențiala divulgare a acestora poate conduce la amenzi asupra cifrei de afaceri.
Suntem în analiza efectelor pe teren. Nu cred că s-a făcut o analiză de impact a acestui ordin”, a declarat pentru „Adevărul” George Bădescu director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).
„Să ne spună Guvernul ce lege să încălcăm”
Acesta a explicat că problema este mai mult de ordin juridic, pentru că ANPC a emis un ordin care ar fi trebuit să vină în completarea unei legi sau hotărâri de urgență ori a unei ordonanțe, dar așa cum a fost formulată (chiar și forma revizuită) încalcă Tratatul UE și legile concurenței, care prevăd sancțiuni de până la 10% din cifra de afaceri.
„După ce va intra în vigoare (ordinul - n. red.) comercianții vor trebui să decidă ce lege încalcă, pe cea a UE sau ordinul ANPC. Așteptăm să vedem ce ne indică Guvernul”, a spus ironic Bădescu.
„Acest ordin încalcă legea concurenței și clauzele de confidențialitate din contractele de achiziție. Nu este o problemă de consumator. Eu pot avea un adaos comercial de 60%, pentru că am negociat contractul de achiziție la un preț mai mic, iar în final prețul meu să fie mult mai mic decât al altor comercianți, chiar dacă am un adaos mai mare”, a declarat directorul AMRCR.
Tipărirea adaosului lângă preț este imposibilă fizic
De aceeași părere sunt și micii comercianți, care au declarat pentru „Adevărul” că proiectul de ordin încalcă legile concurenței și clauzele de confidențialitate.
„ANPC ar fi trebuit să discute cu Consiliul Concurenței și cu reprezentanții comercianților din toate industriile. Proiectul de ordin încalcă legile concurenței și clauzele de confidențialitate din contracte. În plus, nu înțelegem cum am putea fizic să punem pe etichetă adaosul cu același font ca și prețul. Pe etichete avem deja foarte multe elemente: preț, unitate de măsură, cod de bare, SGR, preț/kg care e cel mai important. Unde să mai scriem și adaosul?”, a declarat pentru „Adevărul” Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR).
Acesta a adăugat că proiectul de ordin prevede la punctul 3 că și importatorii trebuie să afișeze adaosul comercial. „Este greu de crezut că o vor face. Adaosul comercial al importatorilor este justificat de o mulțime de alte costuri. Gândiți-vă la un pește congelat, ținut în depozite cu congelatoare, transportat pe mare în congelatoare. Toate acestea presupun costuri mari pentru importatori, care se reflectă în adaosul comercial raportat la prețul de achiziție. Mă îndoiesc că importatorii vor fi de acord să afișeze ce adaos au pus”, a spus reprezentantul ANCMMR.
Să pună și dealerii auto, farmaciștii și furnizorii de energie adaosul comercial
Pe de altă parte, spune Paraschiv, dacă se cere comercianților să tipărească adaosul comercial lângă prețul final, să o facă și dealerii auto, farmaciștii și furnizorii de gaze și electricitate.
„Poate vrea omul să știe ce adaos și-a pus dealerul auto de la care a cumpărat mașina. Sau furnizorul de gaze sau energie electrică. Poate vrea să știe și cât costă de fapt medicamentul de care are nevoie. Doar că aceste lucruri nu se pot face, pentru că daca treci pe etichetă prețul final și adaosul comercial, implicit se știe care este prețul de achiziție și atunci încalci clauzele de confidențialitate din contractele de achiziție. Și intri și în vizorul Concurenței, care are reguli clare privind înțelegerile anticoncurențiale privind prețurile și îți poate da o amendă de câteva milioane de lei, în funcție de cifra de afaceri”, a declarat pentru „Adevărul” Feliciu Paraschiv.
Ce prevede ordinul reviziuit al ANPC
ANPC a pus luni în dezbatere publică un proiect de ordin privind tipărirea pe etichetele tuturor produselor a adaosului comercial raportat la prețul de bază al producătorului, pe care l-a retras însă pentru rectificare.
Cea de-a doua variantă a fost publicată miercuri în dezbatere publică, opiniile fiind așteptate până la data de 28 martie. a.c. În această a doua variantă s-a modificat termenul de raportate a adaosului comercial la prețul de bază al producătorului la prețul de achiziție.
Redăm integral ordinul ANPC:
Art. 1. Prezentul ordin stabileşte modalitatea de informare a consumatorilor cu privire la adaosul comercial aplicat produselor comercializate de către operatorii economici în raport cu prețul de achiziție.
Art. 2. În cazul unei vânzări directe, operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii, prin inscripționarea pe produs sau în imediata vecinătate unde produsul este expus a adaosului comercial aplicat produsului în raport cu prețul de achiziție, în același câmp vizual în care este afișat prețul și utilizând aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici ca cele utilizate la evidențierea prețului produsului.
Art. 3. În cazul unei vânzări on-line operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii, prin afișarea în același câmp vizual în care este expus prețul produsului, a adaosului comercial aplicat produsului în raport cu prețul de achiziție, utilizând aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici ca cele utilizate la evidențierea prețului produsului.
Art.4. (1) Pentru produsele provenite din terțe țări, în situația în care se transferă produsele către alți intermediari/distribuitori, în vederea principiului transparenței, aceștia trebuie să comunice prețul de import.
(2) Pentru produsele provenite din piața unică, în vederea principiului transparenței, intermediari/distribuitori vor comunica prețul primului distribuitor.
Art. 5. Prezentul ordin intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.