Comercianții ar putea fi obligați să afișeze adaosul comercial pentru fiecare produs

0
Publicat:

Comercianții ar putea fi obligați să afișeze adaosul comercial raportat la prețul producătorului, propune Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Doi persoane verifică eticheta unor produse alimentare
Comercianții ar putea fi obligați să afișeze adaosul comercial raportat la prețul producătorului

Considerăm că prin proiectul de act normativ se asigură o mai bună informare a consumatorilor din România cu privire la drepturile pe care le au la momentul achiziţionării produselor, informaţii menite să ajute consumatorii să facă alegeri raţionale, în cunoştinţă de cauză. Protejarea prin opoziţie cu profesionistul a consumatorului, este atributul legislaţiei privind protecţia consumatorilor, de a se erija în garantul protejării cetăţeniilor în calitatea lor de consumatori, apărării şi asigurării drepturilor şi intereselor legitime ale acestora împotriva unor practici incorecte”, a informat ANPC.

Ei au adăugat că dreptul la informare al consumatorului este un drept fundamental al acestuia şi un factor important în dezvoltarea unei pieţe transparente, iar prin informaţiile care îi sunt puse la dispoziţie, consumatorul are posibilitatea să-şi optimizeze alegerea în funcţie de propriile criterii economice, eliminând produsele care nu corespund acestora.

Mai precis, ceea ce lipseşte în prezent, este transparenţa modului în care sunt stabilite preţurile produselor de către operatorii economici pornind de la preţul de bază al producătorului. Pornind de la consecinţele pe care o astfel de lacuna legislativă le generează, se evidenţiază necesitatea adoptării unui mecanism eficient de informare a consumatorilor cu privire la modalitatea de formare a preţului final al unui produs comercializat”, a mai precizat sursa citată.

Afișarea adaosului se va aplica și la vânzările online

Reprezentanţii ANPC consideră necesitatea reglementării unei norme care să oblige operatorii economici să afişeze lângă preţul final al produsului comercializat şi adaosul comercial aplicat pentru produsul respectiv, în raport cu preţul de bază al producătorului, are drept scop informarea „în mod clar, precis şi neechivoc a consumatorilor cu privire la modul în care este stabilit preţul final al produsului sau al serviciului pe care doreşte să îl achiziţioneze, astfel încât, pe baza informaţiilor necesare, suficiente, verificabile şi uşor de comparat, aceştia să aibă posibilitatea să aleagă acel produs care corespunde exigenţelor lor din punct de vedere al nevoilor şi al posibilităţilor lor financiare”.

Acest ordin a fost pus în transparenţă, iar după 30 de zile va fi trimis spre publicare în Monitorul Oficial.

Concret, proiectul propune următoarele:

  • În cazul unei vânzări directe, operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii, prin inscripționarea pe produs sau în imediata vecinătate unde produsul este expus a adaosului comercial aplicat produsului în raport cu prețul de bază al producătorului, în același câmp vizual în care este afișat prețul și utilizând aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici ca cele utilizate la evidențierea prețului produsului.
  • În cazul unei vânzări on-line operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii, prin afișarea în același câmp vizual în care este expus prețul produsului, a adaosului comercial aplicat produsului în raport cu prețul de bază al producătorului, utilizând aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici ca cele utilizate la evidențierea prețului produsului.

Adaosul comercial la alimentele de bază este plafonat până la 30 iunie 2025

Guvernul a extins până la 30 iunie 2025 perioada până la care este plafonat adaosul la alimentele de bază.

Plafonarea adaosuklui comercial privește următoarele produse:

  • pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități;
  • lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT;
  • brânză telemea de vacă vrac;
  • iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;
  • făină albă de grâu „000“ până la 1 kg;
  • mălai până la 1 kg;
  • ouă de găină calibrul M;
  • ulei de floarea-soarelui până la 2 l;
  • carne proaspătă pui;
  • carne proaspătă porc;
  • legume proaspete vrac;
  • fructe proaspete vrac;
  • cartofi proaspeți albi vrac;
  • zahăr alb tos până la 1 kg;
  • smântână - 12% grăsime;
  • unt până la 250 grame;
  • magiun până la 350 grame.

OUG 67/2023 a intrat în vigoare pe 30 iulie 2023. Prima prelungire a termenului de aplicare a fost dată prin OUG 89/2023 (până la 31 ianuarie 2024), a doua prin OUG 5/2024 (până la 31 martie 2024), a treia prin Legea 63/2024 (până la 31 decembrie 2024), iar ultima prin OUG 152/2024 (până la 30 iunie 2025).

Limitarea adaosului comercial se aplică astfel:

  • cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maximum 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
  • cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;
  • cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art. 3 pct. 6 din Legea 81/2022.
Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite