Ce pot face chiriașii pentru a avea preț plafonat la energie. Riscuri pentru proprietarii care nu înregistrează la Fisc contractele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea plafonării prețului la energie electrică valabilă de la 1 ianuarie 2023, condiționează obținerea unui preț plafonat sub un nivel de 1,3 lei/kWh de depunerea unei cereri și a unei declarații.

Consumatorii casnici pot beneficia în anumite condiții de plafonarea prețului la energie
Consumatorii casnici pot beneficia în anumite condiții de plafonarea prețului la energie

Legea plafonării prețului la energie electrică valabilă de la 1 ianuarie 2023, stabilește limitarea obținerii unui preț plafonat sub un nivel de 1,3 lei/kWh de obligativitatea consumatorului de a transmite până la 31 decembrie 2022 a unei solicitări către furnizorul de energie electrică prin care declară pe proprie răspundere că se încadrează în una din situațiile prevăzute de lege.

Având în vedere că multe din proprietățile închiriate sunt deținute de persoane fizice care mai au cel puțin o locuință, iar proprietarii probabil vor face o solicitare către furnizori astfel încât, aceștia să beneficieze de eventualul preț plafonat pentru locuința unde și locuiesc, chiriașul urmează să achite 1,3 lei/kWh indiferent cât consumă (adică o creștere cu 60-90% a prețului la gaze față de situația în care ar fi avut preț plafonat).

Chiriașii pot să încheie contracte cu furnizorii de energie

Pentru a nu se găsi într-o astfel de situație chiriașii pot să-și încheie singuri contracte de furnizare energie electrică.

Pentru încheierea contractului de furnizare sunt necesare:

1. Cerere pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice;

2. Declarație pe propria răspundere a solicitantului: privind deținerea unui drept locativ, în situația în care nu există documente care să ateste dreptul de proprietate sau de folosință asupra spatiului cu precizarea calității sale (proprietar/coproprietar, unic moștenitor, comoștenitor, soț, chiriaș, beneficiar rentă viageră de client, dar fără a se limita la acestea.etc.) și privind faptul că nu există litigii locative cu privire la spațiul pentru care se solicită încheierea contractului, obligațiile sale pe piața de energie electrică aferente furnizării, iar în cazul în care se dovedește contrariul, exprimarea acordului pentru rezilierea contractului, cu posibilitatea actualizării declarației, dacă este cazul, atât prin mijloace de comunicare la distanță, cât și prin acord tacit.

3. Actul de identitate.

Astfel, furnizorii acceptă ca Declarația pe proprie răspundere să înlocuiască un contract de închiriere vizat de ANAF și eventuala mutație la acest nou loc de reședință.

Concret un chiriaș poate încheia printr-o simplă declarație pe proprie răspundere un contract de furnizare energie electrică. Această situație simplă poate rezolva cazul prin care aceștia să beneficieze dacă se încadrează în prevederile legii privind plafonarea prețului la energie”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).

  • În situația foarte des întâlnită în România în care proprietarii închiriază locuințe fără  un contract scris și înscris la ANAF, o eventuală neînțelegere între proprietar și chiriaș, ar determina multiple probleme în situația existenței unui contract de furnizare încheiat de chiriaș mergând până la a lăsa proprietarul fără energie electrică la acel loc de consum.
EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite