Ce opţiuni au românii pentru vacanţa din această vară. Asociaţie: Dacă dispar restricţiile majore, vânzările vacanţelor vor ajunge la 85 % din cele din 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, a transmis că, în cazul în care se vor elimina restricţiile majore impuse de pandemia de Covid-19, vânzările de vacanţe în acest an vor atinge 85% din totalul celor din 2019.

„Sincer nu cred că se va ajunge la nivelul din 2019. Dar acest „Nu cred' este spus cu jumătate de gură. Pentru că vorbesc cu colegi de breaslă şi cu lumea implicată în turism şi, nu ştiu dacă este doar dorinţa omului de mai bine sau este bazat pe o creştere a vânzărilor, dar toată lumea din zona noastră se aşteaptă la o creştere mare a cererilor. Dar totul ţine de restricţii. Dacă dispar restricţiile majore este posibil să ne apropiem de vânzările din 2019. Asta în condiţiile în care într-o lună şi ceva vor fi eliminate restricţiile majore. Dacă rămâne doar vaccinarea ca o condiţie de călătorie, cred că ne apropiem de 80- 85% din 2019", a declarat Burcea informează Agerpres.

Reprezentantul ANAT a precizat că începutul de an a înregistrat o tendinţă de creştere a solicitărilor pentru vacanţele de vară, oamenii căutând ofertele Early Booking, mai ales că agenţiile de turism permit plata a doar 25 la sută din suma totală până la finalul perioadei promoţionale, achitarea integrală putând fi amânată până cu 30 de zile înainte de plecare.

„Au început să se caute vacanţele de vară. Au crescut rezervările pe early booking, mai ales că piaţa în general solicită 10% la înscriere, plus 10-15% la închiderea termenului de early booking, deci undeva la 25%. Şi în general cam toată lumea cere ultima sumă cu 30-40 de zile înainte de plecare, pentru a se evita situaţii legate de Covid", a completat Burcea.

El a afirmat că la nivelul agenţiei sale, Paralela 45, există o creştere la început de an de aproximativ 12 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Întrebat dacă Egiptul reprezintă şi în acest an principala destinaţie de vacanţă căutată de români, Burcea a afirmat că există o uşoară tendinţă de scădere.

„În acest moment sunt cereri pe Egipt, dar nu mai sunt la nivelul celor care au fost. Pentru că anul trecut nu prea aveai unde să te duci, aveai Egipt şi cam atât. Şi toată lumea trăgea pe aceste variante. Acum au mai apărut variante, s-au deschis destinaţii, se vor deschide destinaţii noi. E o tendinţă de uşoară scădere a cererii pentru Egipt, ceea ce nu s-a întâmplat anul trecut", a mai spus vicepreşedintele ANAT.

Alin Burcea mizează pe o creştere a vânzărilor de vacanţe în Grecia.

„Ca alternative pentru Egipt au reapărut destinaţiile clasice, inclusiv Spania, care sunt relativ sigure, Dubai care merge destul de bine. Şi cu siguranţă anul acesta Grecia îşi va reveni. Acum, în momentul de faţă, este aproape dublu ceea ce vindem pentru Grecia faţă de Turcia în anumite zile. 

Există clar o tendinţă de creştere a solicitărilor pentru Grecia, ţară care a avut în 2021 şi un marketing extraordinar, cu ministrul Turismului care a venit aici pentru 24 de ore. Poate nu vă vine să credeţi, dar prezenţa unui om o zi contează în vânzări 20%. S-a văzut asta. A existat interes din partea Greciei pentru piaţa românească, şi din partea hotelierilor. Deci clar Grecia va fi pe creştere anul acesta.", a mai spus Alin Burcea.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite