Ce măsuri propune Dragnea imediat după învestirea noului Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, nu a avansat o cifră privind impactul bugetar al acestor măsuri FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, nu a avansat o cifră privind impactul bugetar al acestor măsuri FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liviu Dragnea, liderul PSD, partid care a câştigat detaşat alegerile parlamentare, a prezentat un calandar al măsurilor pe care le propune spre aprobare imediat după învestirea noului Guvern, printre acestea majorarea salariului minim, eliminarea CAS pentru toţi pensionarii, burse mai mari pentru studenţi şi transport gratuit sau impozite mai mici pentru microîntreprinderi. Dragnea nu a înaintat o cifră privind impactul bugetar al acestor măsuri.

"Imediat după învestirea noului Guvern vom creşte salariul minim pe economie de la 1.250 de lei la 1.450 de lei. Vom elimina contribuţiile de sănătate pentru toţi pensionarii. Pensiile mai mici de 2.000 de lei vor fi scutite de impozitul pe venit. Vom anula HG 800/2016 şi vom adopta o HG ce va duce la ieftinirea medicamentelor care şi-au pierdut patentul, în medie cu 35%. Vom aloca resursele necesare pentru demararea programului în ceea ce priveşte hepatita C, F3 (gradul de fibroză 3)", a anunţat preşedintele PSD.

Liderul social-democraţilor a mai spus că "bursele studenţeşti vor creşte de la o alocare de 86 de lei/student, cât este astăzi, la 201 lei/student pentru fiecare universitate".

"De la 1 martie vor intra în vigoare unele măsuri: TVA zero pentru vânzarea locuinţelor, pentru publicitate şi pentru materiile prime din agricultură. De asemenea va intra în vigoare acordarea unui tichet de vacanţă în valoare de 1.450 de lei/tichet pentru fiecare bugetar. Pensia minimă va creşte de la 400 de lei la 520 de lei.Reducerea impozitului pentru microîntreprinderi de la 2% la  1%, cele care au mai mult de un angajat, iar plafonul va creşte de la 100 de mii de euro la 500 de mii de euro. Impozitul pe transferul proprietăţilor cu o valoare mai mică de 450 de mii de lei va fi zero", a completat Liviu Dragnea.

Acesta a mai afirmat că Guvernul PSD "va demara programul PNDL 2, care va asigura finanţarea a peste 5.000 de noi proiecte locale".

"Tot de la 1 martie se vor publica caietele de sarcini pentru începerea programului de construire a locuinţelor pentru tineri, cu primul calup de 500. (...) Tot la 1 martie, plata subvenţiilor în agricultură", a completat preşedintele PSD.

Acesta a susţinut că printre măsurile care vor intra în vigoare de la 1 aprilie se numără "legea prevenţiei", care va obliga toate instituţiile de control să nu aplice sancţiuni înainte de a impune agenţilor economici un plan de măsuri de remediere a eventualelor nereguli. 

"Tot de la 1 aprilie, asigurarea transportului gratuit pe calea ferată pentru toţi studenţii din România (…) Demararea procedurilor necesare pentru realizarea programului de achiziţionare a 3000 de ambulanţe pentru fiecare sat din România", a adăugat liderul social-democraţilor.

În ceea ce priveşte luna mai, potrivit preşedintelui PSD, Guvern are în vedere implementarea programului "Start-up Nation ce vizează alocarea a 10.000 de granturi nerambursabile cu o valoare de maxim 200.000 de lei".

De asemenea, viitorul Executiv intenţionează demararea unui program care vizează împădurirea a 5.000 de hectare.

Liviu Dragnea a mai spus că, în luna iunie se are în vedere "finalizarea procesului de selecţie a celor mai bune oferte pentru dotarea Armatei Române, cu fregate sau corvete, avioane sau vehicule blindate"."În acest sens, cer actualului Guvern să nu semneze contracte ce vizează dotarea Armatei fără avizul noului Parlament", a completat preşedintele PSD.

Liderul social-democraţilor a susţinut că, la 1 iulie, "se va înfiinţa Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii" , va fi "adoptată Legea salarizării unitare" şi va demara "programul de irigare a 1,3 milioane de hectare, reprezentând 40 de amenajări".

Totodată, se vor finaliza studiile de prefezabilitate şi "identificarea terenurilor pentru construcţia spitalului republican şi a celor opt spitale regionale". Liviu Dragnea a subliniat că, în luna august, Guvernul intenţionează demararea licitaţiilor pentru construcţia a 500 de creşe şi grădiniţe, a doua plată a subvenţiilor la agricultură şi aprovizionarea pentru doi ani a tuturor vaccinurilor pentru populaţie.

În luna septembrie, Guvernul PSD are în vedere "demararea achiziţiei a cel puţin 20 de aeronave de către TAROM, demararea programelor de screening pentru depistarea bolilor, precum şi demararea programelor de ucenicie şi de stagii ce vizează încurajarea anhajării tinerilor”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite