Ce îţi trebuie pentru o pescărie. Căt costă înfiinţarea magazinului şi ce produse poţi să oferi pentru a obţine profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele studii de piaţă arată că românii au început să redescopere avantajele consumului de peşte, deci un magazin specializat într-o astfel de ofertă ar putea fi o afacere profitabilă. Iată ce îţi trebuie pentru o pescărie.

În opinia consumatorilor, peştele este unul dintre alimentele foarte uşor de preparat, de calitate superioară, cu o valoare nutriţională excepţională, singurele minusuri fiind mirosul pregnant, cantitatea prea mare de oase şi preţul uşor mai mare decât al altor tipuri de carne.

De precizat, totuşi, că 51% din respondenţi spun că preţul nu este deloc un impediment în achiziţionarea produselor pe bază de peşte.

Ce îţi trebuie pentru o pescărie. Specii de peşte preferate de români

Speciile preferate de peşti ale românilor sunt, în ordine, crapul, somnul, păstrăvul, carasul, heringul, somonul, calcanul şi morunul.

Acestea vor fi, desigur, şi varietăţile de peşte pe care le vom achiziţiona cu precădere în magazinul nostru, în paralel urmând să ne aprovizionăm şi cantităţi mai mici din specii rare şi fructe de mare.

Pentru fiecare produs comercializat, vom practică un adaos comercial de 45%.

Amatorii de peşte îl consumă, în măsură relativ egală, atât pentru gust, cât şi pentru valoarea nutriţională unică. În acest scop, le vom oferi clienţilor noştri metode variate de păstrare a peştelui, pentru că aceştia să opteze pentru varianta convenabilă, în funcţie de dificultatea preparării sau de preţ.

Ce îţi trebuie pentru o pescărie. Dotările necesare

Pescăria noastră va fi dotată cu trei minibazine în care peştii vii vor trăi la o temperatură optimă, de 18-20 de grade.

Apa va fi schimbată frecvent, pentru îndepărtarea impurităţilor şi a mucusului şi pentru a asigură oxigenarea suficientă.

O altă variantă de păstrare a peştelui va fi în lădiţe de lemn, aluminiu sau carton, în care peştele proaspăt va fi păstrat între multiple straturi de gheaţă.

De asemenea, vom comercializa peşte şi fructe de mare congelate astfel încât să-şi păstreze cea mai mare parte din proprietăţile nutritive.

Ce îţi trebuie pentru o pescărie. Metode de preparare

Procentual, acestea sunt metodele de preparare a peştelui preferate de români:  
 - afumat - 37%  
 - conservat - 18%  
 - fiert - 12%  
 - preparat la grătar - 28%  
 - copt - 53%  
 - marinat - 25%  
 - prăjit - 63%

Prin urmare, vom oferi şi produse de peşte afumate, conservate prin sărare sau uscare sau marinate.

Ce îţi trebuie pentru o pescărie. Profilul clientului

Potrivit analizelor de piaţă, 58% din români consumă peşte o dată pe săptămână, 15%, o dată pe lună, 17%, o dată pe an, iar 10% niciodată.

Peştele este consumat în relativ aceeaşi măsură de către persoane căsătorite şi celibatari. 55% din consumatori au studii superioare, 40%, studii medii, iar restul, studii primare.

Aproape două treimi din clienţii-ţintă sunt femei. 70% din consumatorii de peşte sunt angajaţi, 10% - pensionari, iar 20% nu au un loc de muncă.

Ce îţi trebuie pentru o pescărie. Acte necesare

Cla orice firmă, actele necesare la înfiinţarea unei pescării sunt:
 - Rezervare denumire  
 - Act constitutiv şi Stătut  
 - Dovadă depunerii capitalului social  
 - Dovadă sediu
 - Dovadă plată taxa judiciară de timbru. Plata se face la Trezorerie sau CEC.  
 - Certificatul de înscriere în Registrul Comerţului  
 - Ridicarea certificatului de înregistrare fiscal  
 - obţinerea autorizaţiei de la Mediu şi ANSVSA.

Este de recomandat ca sediul şi punctul de lucru (magazinul) să coincidă.

Spaţiul de vânzare ar trebui să fie de cel puţin 150 mp şi să fie situat într-o zonă relativ centrală, uşor accesibilă cu mijoacele de transport în comun.

Ideal de amplasat magazinul nostru ar fi în apropierea (poate chiar incinta) unei pieţe agroalimentare.

Ce îţi trebuie pentru o pescărie. Cum ne alegem furnizorii

Vom apela la următoarele tipuri de furnizori:  
 - furnizori de peşte de captură (viu)
 - furnizori de peşte conservat  
 - furnizori de gheaţă  
 - furnizori de echipamente de păstrare şi conservare a produselor piscicole  
 - furnizori de mobilier adecvat activităţii de pescărie  
 - furnizori de echipamente pentru personal (mănuşi medicinale, măşti, bonete etc.).

Vom lucra cu trei vânzători, care vor fi coordonaţi de un administrator. Aceştia se vor ocupă şi de curăţenia zilnică. Estimăm costurile lunare de personal (salarii plus contribuţii) la 250 de euro per angajat.

Ce îţi trebuie pentru o pescărie. Costuri şi profituri

Principalele costuri sunt date de achiziţiiile pentru marfa destinată vânzării:
 - achiziţie peşte de captură - 600 de euro/luna  
 - achiziţie peşte conservat - 600 de euro/luna  
 - achiziţie gheaţă – 50 de euro/luna  
 - achiziţie echipamente de păstrare şi conservare a produselor piscicole - 14.000 de euro  
 - achiziţie mobilier adecvat activităţii de pescărie - 3.000 de euro  
 - achiziţie mănuşi medicinale, măşti şi bonete – 100 de euro  
 - costuri de personal - 900 de euro/luna  
 - costuri contabilitate - 300 de euro/luna  
 - costuri publicitate - 2.400 de euro  
 - vom achiziţiona spaţiu publicitar în cotidianul local  
 - timp de o lună, vom achiziţiona un panou publicitar în apropierea sediului, pentru a semnaliza potenţialilor clienţi noua locaţie  
 - vom oferi reduceri consistente la un anumit tip de peşte în fiecare lună.  
 - în incinta magazinului, vom împărţi broşuri de prezentare a beneficiilor consumului de carne de peşte.

Per ansamblu, o astfel de pescărie poate aduce venituri anuale de circa 50.000 de euro, cu o marjă de profit cuprinsă între 12% şi 15%.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite