Ce este un card bancar virtual și cum te ajută folosirea acestui instrument de plăți
0De puțin timp, cardurile bancare virtuale au devenit o realitate și în România. Astfel, pe lângă deja obișnuitele carduri bancare din plastic emise de instituțiile financiare, în prezent există bănci care oferă clienților carduri virtuale. Pe scurt, un card virtual funcționează aproape la fel ca un card fizic, doar că este destinat în special plăților în mediul online. Plațile cu carduri virtuale se pot face și la POS, prin Apple Pay si Google Pay, cu ajutorul unui smartphone. Cardurile virtuale nu pot fi utilizate în mod direct la ATM-uri, deci nu se pot retrage bani folosind aceste instrumente.

În epoca digitală, cardurile au fost create pentru un nivel și mai mare de siguranță în lumea online. Astfel, pentru plățile de internet, nu mai este nevoie să folosești cardul bancar pe care îl utilizezi în mod obișnuit. Eventual, poți utiliza cardul bancar virtual pentru anumite plăți online, cu limitele dorite de tine. Cardul virtual poate exista în paralel cu un card fizic emis la aceeași instituție bancară, dacă dorești. Cel virtual are date de identificare diferite și, de exemplu, poți să-l asociezi unui cont în care ai dețineri mai reduse de bani, fără legătură cu salariul sau anumite economii.
Emitere instant, direct din aplicația de mobile banking
Cardurile virtuale pot fi emise imediat, din aplicația de mobile banking, pe telefonul mobil. Desigur, este necesar ca banca să permită un astfel de sistem, să ofere acest produs bancar. În România, carduri virtuale există de exemplu în oferta unor bănci precum UniCredit Bank sau ING Bank. La prima instituție financiară, se pot emite carduri virtuale atașate conturilor în lei sau euro deschise de persoane fizice cu vârsta de peste 18 ani. Oferta include carduri virtuale Visa Classic (Pure Red, Electric Violet, Clean Green, Vibrant Orange sau Jazzy Blue) și carduri virtuale Visa Gold (Warm Yellow, Light Beige sau Jet Black). Se pot solicita până la 5 carduri virtuale atașate fiecărui cont.
La cea de-a doua bancă mai sus menționată, toate cardurile de plastic au un corespondent virtual: card virtual de debit în lei, card virtual Gold, card virtual de debit în euro, card virtual de credit. Trebuie amintit că astfel de carduri virtuale sunt emise inclusiv de companii de tehnologie financiară (fintech) precum Revolut.
Cumpărături online și offline, în maximă siguranță
Offline, poți utiliza un card virtual cu ajutorul smartphone-ului dotat cu tehnologie NFC. Pe internet, poți considera că ai și mai multă siguranță, separând anumite tipuri de tranzacții. Poți folosi cardul virtual pentru orice cumpărături de produse sau servicii. Fie că vrei să faci shopping propriu-zis, să rezervi cazare la hotel, să cumperi bilete de avion sau să transferi bani la cazinourile online din România, cardul te va ajuta ca totul să fie rapid și sigur. Dacă magazinul online sau operatorul de jocuri online permite plățile cu carduri, atunci va accepta și plățile cu carduri virtuale. Poți verifica toate detaliile la fiecare comerciant.
Pentru a folosi cardul virtual nu este necesară existența unui cod PIN. Tranzacțiile sunt autorizate în funcție de mediul în care se face plata. La POS, se va folosi parola utilizată pentru accesarea telefonului mobil. Pe internet, se recurge la autorizarea 3D secure. Cardurile se pot bloca și debloca la cerere și, desigur, pot fi închise oricând clientul dorește.
Cu siguranță, cardurile din plastic vor continua să existe mult timp de acum înainte. Însă este foarte posibil ca multe persoane să renunțe în timp la folosirea lor, dacă se obișnuiesc să plătească în sistem contactless cu telefonul mobil la POS. Online, nu ai niciodată nevoie de card fizic, ci doar de datele cardului, care nu trebuie să fie neapărat inscripționate pe un suport. Cardurile virtuale pot fi considerate ecologice, căci nu folosesc plastic, nu consumă resurse pentru producție.