Banca digitală Revolut, suspectată de legături cu afaceriştii pro-Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nikolai Storonski, unul din cei doi fondatori ai Revolut
Nikolai Storonski, unul din cei doi fondatori ai Revolut

Banca digitală Revolut, o companie specializată în plăţi electronice, care a prins şi la câteva sute de mii de utilizatori din România, a fost acuzată de către parlamentarii lituanieni de legături cu Rusia.

Sistemul Revolut a devenit o adevărată bancă, cel puţin în Lituania, când, în decembrie, autorităţile au decis să îi ofere companiei o licenţă bancară, la scurt timp după ce Uniunea Europeană a luat aceeaşi decizie. După acest anunţ, compania s-a văzut obligată să dea explicaţii despre legăturile sale cu Rusia, în special despre cele ale fondatorului Nikolai Storonski, scrie Business Insider.

Stasys Jakeliunas, un parlamentar lituanian, l-a acuzat pe fondatorul Revolut că intevine în politica ţării, datorită conexiunilor sale cu Rusia. De asemenea, parlamentarul susţine că a primit informaţii privind Revolut de la departamentul de securitate naţională şi cel de investigaţii criminale. „Printre acţionarii băncii putem găsi persoane care au legături cu interesele politice ruseşti. Toate băncile, în special cele care inovează, trebuie privite cu prudenţă şi responsabilitate“, a spus el în presa lituaniană.

Lituania este o fostă parte a Imperiului Rus şi a Uniunii Sovietice, iar politicienii ţării au fost ani la rândul preocupaţi de influenţa Rusiei în ţară. Parlamentul lituanian a început să se pregătească pentru o invazie rusă în 2014, ca urmare a intervenţiei militare ruseşti în Ucraina.

La baza acuzaţiilor împotriva Revolut stau legăturile familiale ale lui Nikolai Storonski. Fondator al Revolut, Storonski s-a născut în Rusia, dar trăieşte de la vârsta de 20 de ani în Marea Britanie, acolo unde a şi înfiinţat compania.

Tatăl lui Storonski, Nikolai Mironovici Storonsky, este director general adjunct al Promgaz, o divizie a gigantului Gazprom, care se regăseşte încă din 2014 pe lista companiilor sancţionate de Statele Unite. Legăturile cu Rusia nu se opresc aici, apărând în discuţie un alt nume apropiat de Kremlin: Yuri Milner, un miliardar menţionat în scandalul „Panama Papers“, care a fost acuzat că a investit bani ruseşti de la Gazprom în Facebook şi Twitter. Milner deţine de asemenea acţiuni ale Revolut prin intermediul fondului său de investiţii DST Global.

Cum se apără Revolut

Pentru a calma polemica, Nikolai Storonski, în general discret cu privire la viaţa sa privată, a negat printr-o scrisoare deschisă legăturile sale cu Rusia. El a precizat că tatăl său este de fapt ucrainian, fiind un om de ştiinţă şi un inginer care lucrează pentru institutul de cercetare al Promgaz, dar că nu are nimic mai mult de adăugat şi este „o întrebare personală şi irelevantă”.

În ceea ce priveşte DST Global. Storonski a mai afirmat că niciunul dintre investitori nu are naţionalitate rusă şi a negat zvonul că serverele Revolut permit transferul de date în Rusia. „Noi stocăm toate datele în Marea Britanie şi în Uniunea Europeană, conform reglementărilor”, a spus fondatorul Revolut. El a mai spus că, dacă unii parlamentari sunt îngrijoraţi, Banca Lituaniei este liniştitoare: „Toate verificările sunt de acord că nu există motive de îngrijorare“.

Revolut este o companie înfiinţată în Londra, în iulie 2015, de fondatorii Nikolai Storonski and Vladislav Iatsenko. 

Citeşte şi: 

Ce este Revolut şi cum funcţionează

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite