CE a anunţat data intrării în vigoare a embargoului UE privind achiziţionarea cărbunelui rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a declarat că „agresiunea rusă în Ucraina” va ajuta UE să facă tranziţia la o societate ecologică.

Embargoul UE privind achiziţionarea de cărbune rusesc va intra în vigoare pe 10 august, aşa cum era planificat şi toate ţările UE trebuie să-l respecte, în ciuda crizei energetice, a declarat vineri la o conferinţă de presă la Bruxelles reprezentantul oficial al Comisiei Europene (CE) Eric Mamer. În acelaşi timp, el a subliniat că, în mod excepţional, Comisia Europeană va permite utilizarea pe scară largă a cărbunelui în UE, în ciuda planurilor UE de „Tranziţie verde”.

„Embargoul asupra aprovizionării cu cărbune rusesc face parte din cel de-al cincilea pachet de sancţiuni adoptat în aprilie. Pe 10 august se încheie perioada de tranziţie (în care au fost permise achiziţiile de cărbune rusesc), iar Comisia Europeană este încrezătoare că toate ţările UE vor respecta această restricţie”, - a spus el, răspunzând la o întrebare despre furnizarea de cărbune rusesc către UE în contextul crizei energetice din comunitate.

"În mod paradoxal, agresiunea Rusiei în Ucraina ne va ajuta să facem o tranziţie ecologică, îndepărtându-ne de energia fosilă, inclusiv de combustibilii cu hidrocarburi din Rusia. Dar, în mod excepţional, ţările UE pot folosi acum cărbunele pentru a acoperi deficitul balanţei energetice", a spus el.

Ţările UE intenţionează să construiască o economie cu zero emisii de carbon până în 2050. În acest scop, până în 2022, majoritatea statelor comunitare au redus semnificativ producţia de energie electrică pe bază de cărbune, cea care producea cele mai mari emisii de carbon în atmosferă.

Cu toate acestea, în contextul crizei energetice agravate ca urmare a sancţiunilor UE, Comisia Europeană a permis ţărilor UE să revină la producţia de cărbune pentru a reduce impactul asupra economiei UE al creşterii rapide a preţurilor la energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite