CE a anunţat data intrării în vigoare a embargoului UE privind achiziţionarea cărbunelui rusesc

0
0
termocentrala carbune germania foto shutterstock
Foto: Shutterstock

Purt─âtorul de cuv├ónt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a declarat c─â ÔÇ×agresiunea rus─â ├«n UcrainaÔÇŁ va ajuta UE s─â fac─â tranzi┼úia la o societate ecologic─â.

Embargoul UE privind achizi┼úionarea de c─ârbune rusesc va intra ├«n vigoare pe 10 august, a┼ča cum era planificat ┼či toate ┼ú─ârile UE trebuie s─â-l respecte, ├«n ciuda crizei energetice, a declarat vineri la o conferin┼ú─â de pres─â la Bruxelles reprezentantul oficial al Comisiei Europene (CE) Eric Mamer. ├Än acela┼či timp, el a subliniat c─â,┬á├«n mod excep┼úional, Comisia European─â va permite utilizarea pe scar─â larg─â a c─ârbunelui ├«n UE, ├«n ciuda planurilor UE de ÔÇ×Tranzi┼úie verdeÔÇŁ.

ÔÇ×Embargoul asupra aprovizion─ârii cu c─ârbune rusesc face parte din cel de-al cincilea pachet de sanc┼úiuni adoptat ├«n aprilie. Pe 10 august se ├«ncheie perioada de tranzi┼úie (├«n care au fost permise achizi┼úiile de c─ârbune rusesc), iar Comisia European─â este ├«ncrez─âtoare c─â toate ┼ú─ârile UE vor respecta aceast─â restric┼úieÔÇŁ, - a spus el, r─âspunz├ónd la o ├«ntrebare despre furnizarea de c─ârbune rusesc c─âtre UE ├«n contextul crizei energetice din comunitate.

"În mod paradoxal, agresiunea Rusiei în Ucraina ne va ajuta să facem o tranziţie ecologică, îndepărtându-ne de energia fosilă, inclusiv de combustibilii cu hidrocarburi din Rusia. Dar, în mod excepţional, ţările UE pot folosi acum cărbunele pentru a acoperi deficitul balanţei energetice", a spus el.

Ţările UE intenţionează să construiască o economie cu zero emisii de carbon până în 2050. În acest scop, până în 2022, majoritatea statelor comunitare au redus semnificativ producţia de energie electrică pe bază de cărbune, cea care producea cele mai mari emisii de carbon în atmosferă.

Cu toate acestea, ├«n contextul crizei energetice agravate ca urmare a sanc┼úiunilor UE, Comisia European─â a permis ┼ú─ârilor UE s─â revin─â la produc┼úia de c─ârbune pentru a reduce impactul asupra economiei UE al cre┼čterii rapide a pre┼úurilor la energie.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite