CCR: Modificarea Ordonanţei 114, neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificarea Ordonanţei 114 prin angajarea răspunderii este neconstituţională, a decis miercuri Curtea Constituţională a României (CCR).

Mai precis, CCR a admis sesizarea formulată de PSD privind angajarea răspunderii de către Guvernul Orban pe proiectul de lege care modifică ordonanţa de urgenţă nr. 114/2018.

Judecătorii au decis să Guvernul Orban nu a procedat corect angajându-şi răspunderea pe acest proiect, iar modificările aduse prin intermediul lui sunt neconstituţionale.

„n urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind unele măsuri fiscal- bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative este neconstituţională. În argumentarea soluţiei, Curtea a reţinut că nu au fost respectate condiţiile constitituţionale referitoare la procedura angajării răspunderii Guvernului şi, în consecinţă, a admis criticile de neconstituţionalitate extrinsecă formulate”, a precizat CCR..

Cu toate acestea, rămân în vigoare modificările la Ordonanţa 114 aduse de Guvern printr-o altă ordonanţă, OUG 1/2020. Actul normativ a fost adoptat după ce proiectul de angajare a răspunderii nu a mai putut fi aplicat, deoarece a fost trimisă o sesizare la CCR. Ordonanţa include eliminarea plafoanelor de preţ la gaze şi curent, interzicerea renunţării la Pilonul II de pensii, eliminarea taxei bancare şi a taxelor din energie. 

PSD a sesizat CCR, în luna decembrie a anului, în legătură cu modificarea OUG 114 pe care şi-a asumat Guvernul răspunderea. 

Textul face referire atât la forma proiectului, respectiv faptul că există deja un proiect în Parlament cu acelaşi obiect, cât şi la fond - interzicerea cumulului pensiei cu salariul.

Social-democraţii susţin că domeniul de reglementare a proiectului pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea este identic cu cel al iniţiativei legislative pentru aprobarea OUG 114 care este deja în procedură parlamentară.

De asemenea, PSD face apel, în sesizarea de neconstituţionalitate, la o decizie anterioară a CCR care arată că „nicio dispoziţie constituţională nu împiedică legiuitorul sa suprime cumulul pensiei cu salariul, cu condiţia ca o asemenea măsură sa se aplice în mod egal pentru toţi cetăţenii”.

Social-democraţii atrag atenţia asupra prevederilor din Constituţie care stipulează că drepturile sau libertăţile pot fi restrânse prin lege numai pentru anumite situaţii, precum apărarea securităţii naţionale.

Totodată, autorii sesizării susţin că angajarea răspunderii de către Executiv poate fi făcută asupra unui singur domeniu de reglementare. Partidul arată că proiectul conţine „modificări şi completări a peste 25 de acte normative”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite