Câţi bani câştigă şi cum sunt recrutaţi recenzorii de la Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Amânat cu un an din cauza pandemiei, Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor (RPL) a început în data de 1 februarie, iar prima etapă va dura până la jumătatea lunii martie.

Recensământul va fi unul în care toate datele vor fi colectate în format electronic, atât online, cât şi pe teren, iar un accent mai mare se va pune de colectarea datelor din surse administrative. Pentru prima dată în România va fi posibilă auto-recenzarea prin intermediul unei aplicaţii web.

Totuşi, persoanele care nu vor avea posibilitatea să se auto-recenzeze vor primi vizita unui recenzor care, în urma unui interviu, va prelua datele.

Potrivit informaţiilor transmise de Monitorul de Suceava, purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică, Vladimir Alexandrescu, a decalarat, săptămâna trecută, că recensământul populaţiei şi locuinţelor, început în data de 1 februarie a.c., este ultimul în care există şi o etapă în care datele sunt colectate clasic, de recenzori care merg pe teren.

Acesta a arătat că în prima etapă, care se desfăşoară până în data de 14 martie a.c., sunt culese informaţiile din bazele de date naţionale, iar în a doua etapă, care se va desfăşura în perioada 14 martie - 15 mai, începe culegerea datelor de la populaţie prin auto-recenzare.

Conform sursei citate, asta înseamnă că persoanele rezidente în România (care locuiesc efectiv în România de mai mult de 12 luni sau intenţionează să locuiască în România mai mult de 12 luni), vor accesa o aplicaţie web şi vor completa formularul de recensământ. „Sistemul asigură confidenţialitatea absolută a datelor”, a precizat Alexandrescu.

Reprezentantul INS a subliniat că persoanele care nu au posibilitatea de a se autorecenza pot apela la un recenzor asistent, adică la o persoană care va fi instruită special în acest sens, la nivelul fiecărei primării. 

Ţinta autorităţilor este ca cel puţin 35% din populaţie să se autorecenzeze, până la data de 15 mai. Cei care nu o vor face vor fi vizitaţi acasă de un recenzor, în perioada 16 mai - 17 iulie a.c.. 

Acesta va prelua datele în interviuri faţă în faţă, cu ajutorul unei tablete. Prin urmare, toate datele vor fi colectate în format electronic, atât online, cât şi pe teren.

La rândul său, directorul executiv al Direcţiei de Statistică Suceava, Daniela Ştirbu, a declarat că personalul pentru recenzare este recrutat din cadrul instituţiilor publice – consilii locale, primării, consiliu judeţean etc., dar pot fi recenzori şi studenţi sau pensionari. 

Cum vor fi plătiţi recenzorii

Potrivit specialiştilor, plata acestora se va face în funcţie de formularele introduse în sistem şi poate ajunge până la un total de 8.000 de lei net. 

Pentru secţiunea locuinţă se plăteşte 3,5 lei/ chestionar, iar pentru secţiunea persoană, 7 lei/ chestionar.

În cazul localităţilor izolate (două în judeţul Suceava) şi a celor dispersate (15 localităţi în judeţ), plata este de 5 lei/ chestionar la secţiunea locuinţă şi 9 lei/ chestionar la secţiunea persoană.

Pentru asistarea la autorecenzare în judeţ vor fi 279 de recenzori (câte 1-2 în fiecare unitate administrativ teritorială), iar pentru teren vor fi 637 de recenzori, 25 de recenzori-şefi şi un coordonator de UAT.

Preselecţia deja a început, iar persoanele interesate pot afla mai multe informaţii şi pot vedea modelul de cerere aici.

Cererile se depun la primării, dar decizia finală va fi luată de Direcţia Judeţeană de Statistică.

Mai trebuie menţionat că o prevedere din OUG nr. 19/2020 stipulează că persoanele care vor refuza să furnizeze informaţii sau vor furniza date eronate sau incomplete la recensământ vor putea fi sancţionate cu amendă de la 1.000 de lei la 3.000 de lei.

Citeşte şi: Totul despre recensământul populaţiei şi al locuinţelor de anul acesta. Când începe şi ce amendă riscă cei care vor refuza să răspundă întrebărilor

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite