Cât costă chiria în cele mai mari oraşe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chirie - inchiriere apartament FOTO 123 RF

Piaţa închirierilor de apartamente s-a menţinut, în primul trimestru al acestui an, la un nivel stabil din punctul de vedere al preţurilor solicitate de către proprietari, arată o analiză realizată de Imobiliare.ro.

Şi pe acest segment de piaţă, la fel ca pe cel al preţurilor de vânzare pe metru pătrat, Cluj-Napoca se situează pe primul loc în clasamentul celor mai mari preţuri medii. Aici, un apartament cu două camere de tip confort 1, construit între anii 1980 şi 2000, poate fi închiriat în continuare cu 400 de euro pe lună.

O uşoară scădere a pretenţiilor proprietarilor a avut loc în Bucureşti, unde preţul mediu solicitat pentru o locuinţă similară a ajuns la 360 de euro pe lună (faţă de 370 de euro pe lună).

La începutul acestui an, şi chiriile medii din Iaşi şi Timişoara, alte centre universitare importante, au rămas, practic, la un nivel constant. În aceste două oraşe, un apartament de acelaşi tip, cu o suprafaţă utilă cuprinsă între 50 şi 60 de metri pătraţi, costă, în medie, 300 de euro pe lună (la fel ca în trimestrele anterioare). Şi în Braşov, valoarea medie de închiriere pentru o asemenea proprietate s-a menţinut la o valoare de 310 euro pe lună.

În ciuda unor mici variaţii pe alocuri, stabilitatea pieţei închirierilor poate fi observată şi în reşedinţele de judeţ cu cele mai accesibile chirii. În Drobeta Turnu-Severin, un apartament cu două camere poate fi închiriat cu 155 de euro pe lună (în uşoară creştere de la 150 de euro pe lună), în vreme ce un chiriaş va trebui să scoată din buzunar 170 de euro pe lună în Reşiţa şi, respectiv, în Râmnicu Vâlcea (la fel ca trimestrul trecut). Pe de altă parte, un apartament bicameral va costa 175 de euro pe lună în Zalău (în scădere de la 180 de euro pe lună) şi, respectiv, în Sfântu Gheorghe.

Oferta a crescut

La început de an, oferta de închirieri din marile centre regionale s-a mărit faţă de finele lui 2018, însă acest fapt nu a produs schimbări la nivelul preţurilor solicitate de către proprietari.

În primele trei luni din 2019, numărul apartamentelor şi caselor disponibile spre închiriere în cele şase mari oraşe ale ţării (proprietăţi finalizate înainte de anul 2000) s-a majorat cu aproximativ 8% faţă de trimestrul anterior, ajungând la un total de 17.020 de anunţuri (faţă de 15.690).

Potrivit celui mai recent raport realizat de Analize Imobiliare, cea mai consistentă ofertă de locuinţe de închiriat se găseşte, în mod firesc, în Bucureşti, unde în trimestru I al anului 2019 au fost disponibile 8.380 de asemenea anunţuri (în creştere de la 7.600 în cele trei luni anterioare).

În perioada analizată, piaţa din Cluj-Napoca şi-a recâştigat poziţia secundă în clasamentul ofertelor de închiriere, aici fiind disponibile 2.790 de anunţuri, comparativ cu 2.440 în Timişoara, cea care a surclasat oraşul de pe Someş trimestrul trecut.

Mai puţine anunţuri în Timişoara şi Constanţa

Tendinţa generală de suplimentare a ofertei de locuinţe disponibile spre închiriere a fost resimţită trimestrul trecut doar în patru dintre cele şase mari oraşe analizate. Procentual, cele mai mari creşteri din acest punct de vedere au fost consemnate în Braşov (+25,6%), Cluj-Napoca (+18,7%), Iaşi (+12%) şi Bucureşti (+10,2%). Pe de altă parte, scăderi au avut loc în Timişoara (-6,7%) şi Constanţa (-4,2%). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite