Carnea de porc se va scumpi, din cauza preţurilor mari la cereale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carnea de porc se va scumpi în perioada următoare, pe fondul creşterii preţurilor la cereale, estimează specialiştii din domeniu. Seceta a dus la reducerea producţiei de plante furajere, care înseamnă 70% din preţul final al cărnii.

"Preţul la carnea de porc sigur va creşte, pentru că, atâtă timp cât inputurile sunt pe un trend agresiv crescător, inevitabil ori creşti preţul, ori intri în faliment - şi asta nu este o chestie exclusiv românească, ci se petrece la nivel mondial. Atunci când inputurile cresc foarte mult, trebuie să creşti, pentru că altfel dai faliment", a arătat Gabriel Ionescu, coordonator de consultanţă în cadrul AgroManager.

Preţul furajelor, 70% din cel al cărnii

Acesta nu a putut să facă o estimare cu privire la procentul cu care ar putea creşte preţul cărnii de porc, însă a precizat că impactul hranei animalului poate ajunge până la 70%.

"Mi-e greu să estimez. Sunt atât de mulţi factori implicaţi... Aici s-a spus că impactul mâncării poate merge până la 70% - poate mai puţin, 50 - 60%, dar este un impact major. Mâncarea decide evoluţia preţului. Mâncarea se regăseşte şi în preţul purceluşului care este cumpărat de fermele de îngrăşare, dar se regăseşte şi în îngrăşarea propriu-zisă. Preţul cerealelor a crescut cu 50%, chiar cu 100% în unele cazuri, deci, inevitabil, se va regăsi şi în evoluţia preţului la carnea de porc", a explicat specialistul.

Potrivit acestuia, preţul cărnii de porc, în viu, este în prezent, 6 lei/kilogram, în condiţiile în care în urmă cu câteva săptămâni era de 6,4 lei/kilogram.

"Dacă ne uităm la ce se întâmplă în Europa, preţul ar trebui să fie undeva pe la 7 lei/kilogram. Este o inerţie care nu este în regulă, dar sperăm să-şi revină", a adăugat acesta.

Preţul cerealelor va creşte până la toamnă

La rândul său, Mugurel Ilie, proprietarul fermei Matador, din judeţul Brăila, prezent la masa rotundă cu tema "Creşterea porcinelor, oportunitate de dezvoltare pentru agricultura românească", a arătat că preţul unui kilogram de carne de porc în viu ar trebui să fie de 7,1 - 7,2 lei, în condiţiile în care 70% din costurile pentru creşterea şi îngrăşarea unui porc reprezintă nutreţul combinat.

În opinia acestuia, preţul nutreţului combinat va creşte până la toamnă şi va ajunge să fie cu 20% mai mare comparativ cu cel din primăvara lui 2012.

"Acum este cu 15% mai mare faţă de perioada primăverii. Preţul la soia s-a dublat, la grâu este o creştere de la 700 de lei anul trecut la 1.000 de lei, adică în jur de 50% creştere, la porumb la fel. Preţul purcelului este aproximativ cam acelaşi, iar preţul porcului viu este cu 20% mai mare anul acesta decât anul trecut", a spus Mugurel Ilie.

Fermierul a adăugat că a început să cultive mazăre pentru a o introduce în hrana porcilor, deoarece a anticipat creşterea preţului la soia.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri