Republica Moldova, acord cu UE pentru acces la fonduri europene de infrastructură de miliarde de euro

0
Publicat:

Acordul privind afilierea Republicii Moldova la Mecanismul pentru Interconectarea Europei, care prevede accesul țării la fondurile europene, a fost semnat la Chișinău de ministrul Infrastructurii Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, și comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

image

Acordul semnat în data de 9 mai deschide accesul țării vecine către fondurile Uniunii Europene privind modernizarea sectorului energiei, al transporturilor și al serviciilor digitale, în valoare de 26 de miliarde de euro. Astfel, Republica Moldova este primul stat din afara UE care poate folosi instrumentul de finanțare pentru statele membre. 

Premierul de la Chișinău: Construim Europa acasă

După semnarea documentului, comisarul european pentru transporturi și premierul de la Chișinău au susținut o conferință de presă.

„Construim Europa acasă și punem bazele unei țări care să aducă prosperitate, pace și oportunități de dezvoltare pentru cetățenii săi. În timpul apropiat, în sectorul transporturilor vom dezvolta o infrastructură eficientă, durabilă și rețele interconectate și interoperabile cu UE, ceea ce va contribui la siguranța și securitatea cetățenilor”, a declarat șeful Guvernului, Dorin Recean. 

,,Eveniment fără precendent”

Adina Vălean a reiterat sprijinul Comisiei Europene pentru Republica Moldova în demersul privind modernizarea și dezvoltarea sa. 

„Este și un prilej de satisfacție personală și profesională că putem sărbători Ziua Europei prin semnarea asocierii Moldovei la Mecanismul de Interconectare al Europei, instrumentul de finanțare cel mai important pentru proiectele de infrastructură. Mai mult, este un eveniment fără precedent, Moldova fiind prima țară din afara Uniunii Europene care este asociată acestui mecanism. Din momentul ratificării acestui acord semnat astăzi, Moldova va putea accesa fonduri pentru infrastructura de transport, sectorul energiei și cel digital, alături de statele membre ale Uniunii Europene. Cale ferată, poduri, conexiuni cu România, rețele de energie, toate atât de necesare Moldovei”, a menționat Adina Vălean.

Întrevedere cu Maia Sandu

Tot la Chișinău, Adina Vălean a avut o întrevedere cu președinta țării, Maia Sandu, ultima menționând că aderarea țării sale la Mecanismul pentru Interconectarea Europei va veni la pachet cu o suită de beneficii. 

„De Ziua Europei, am primit o veste bună - azi a fost semnat acordul prin care țara noastră aderă la Mecanismul pentru Interconectarea Europei. Moldova și UE fac pași concreți pentru ca, în cât mai scurt timp, să fim parte a familiei europene. I-am mulțumit doamnei Comisar pentru sprijinul acordat de Uniunea Europeană ca să avem drumuri și infrastructură mai bune, și pentru Acordul privind liberalizarea transportului rutier de mărfuri cu UE. Aceste lucruri ne ajută să fim mai conectați și să avem comerț mai intens cu țările UE”, a conchis lidera de la Chișinău. 

image

În vara anului trecut, Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, iar în luna aprilie, Parlamentului European a adoptat o rezoluție prin care se solicită că țara vecină să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite