Pensii în străinătate: Spania are trei tipuri de pensie. Cum și când se pot pensiona românii

0
Publicat:

Vârsta legală de pensionare diferă de la o țară a Uniunii Europene la alta. În cele ce urmează vom prezenta condițiile de pensionare din Spania.

Doi lucrători adună căpșuni de pe un câmp din Spania
Vârsta legală de pensionare diferă de la o țară a Uniunii Europene la alta FOTO Shutterstock

Spania are mai multe moduri de pensionare, respectiv pensionare obișnuită (jubilación ordinaria), pensionare flexibilă (jubilación flexibilă) și pensionare parțială (jubilación parcial)

Pensionare obișnuită: în Spania, puteți solicita o pensie viageră la împlinirea vârstei legale de pensionare.

Pensionare flexibilă: după ce vă pensionați, puteți combina primirea unei părți din pensie cu munca cu fracțiune de normă (reducerea întregii zile de lucru cu 25% până la 50%). Pensia dumneavoastră se reduce proporțional.

Pensionare parțială: dacă nu ați împlinit vârsta legală de pensionare, puteți combina un contract de muncă cu fracțiune de normă cu primirea unei părți din pensia de pensionare. Această pensionare ar trebui să fie legată de un contract de predare, adică de angajarea cu fracțiune de normă a unui șomer. Dacă ați împlinit deja vârsta legală de pensionare, nu este nevoie să semnați un contract de predare.

Există și alte posibilități de a combina pensia de pensionare cu munca.

Ce condiții trebuie să îndepliniți

Pensionare obișnuită: în general puteți solicita această pensie dacă sunteți afiliat la orice sistem de asigurări sociale și îndepliniți cerințele de vârstă și de contribuție. Este de stiut ca varsta de pensionare, care variaza in functie de stagiul de cotizare, se va aplica treptat in urmatorii ani, dupa un barem.

Vârsta: puteți solicita această pensie dacă ați împlinit vârsta obișnuită, cu excepția unor excepții. În prezent, vârsta minimă pentru a solicita această pensie este de 65 de ani, dacă poți dovedi că ai plătit cel puțin 37 de ani și 6 luni de cotizare sau 66 de ani și 2 luni dacă ai mai puține contribuții. Lucrătorii care solicită această pensie fără a fi înregistrați la Asigurările Sociale trebuie să îndeplinească aceleași cerințe.

Stagiu minim de cotizare: 15 ani, dintre care cel puțin doi ar trebui să se încadreze în cei 15 ani imediat anteriori începerii dreptului dumneavoastră.

Pensionare flexibilă: pentru a avea acces la acest tip de pensie trebuie să îndepliniți cerințele (vârsta și contribuțiile) impuse în cazul pensionării obișnuite și să faceți dovada că veți lucra cu fracțiune de normă, cu o reducere a zilei de lucru de 25% la 50%. Chiar dacă îți combini pensia cu munca cu fracțiune de normă, vei continua să fii „pensionar”, ceea ce înseamnă că vei avea același drept la asistență medicală ca un pensionar obișnuit.

Pensionare parțială: vă puteți pensiona parțial dacă ați împlinit vârsta legală de pensionare, vă puteți reduce ziua de muncă cu 25% până la 50% și îndepliniți restul condițiilor necesare pentru pensionarea obișnuită.

De asemenea, puteți lua pensionare parțială înainte de vârsta legală de pensionare (cu o vârstă minimă care variază în funcție de caz) dacă, în plus, aveți minim 6 ani de vechime în companie, ați plătit contribuții de 33 de ani și compania dvs. semnează un contract de predare.

La ce aveți dreptul și cum îl puteți cere

În cazul pensiei obișnuite, calculul pensiei se face astfel:  50% din baza de calcul, pentru 15 ani de cotizare. Procentul crește progresiv până la 100% corespunzător unui stagiu de cotizare de 37 de ani și 6 luni.

Există sume minime și maxime garantate (2.819,18 euro în 2022) și indexarea anuală.

Se vor face 14 plăți lunare, plata începând din ziua următoare părăsirii serviciului (pentru cererile depuse în cursul celor trei luni anterioare sau următoare) și se încheie numai la decesul beneficiarului (pensie viageră).

Pensionare flexibilă

Calculul cuantumului acestui tip de pensie se face pe baza pensionării obișnuite a pensionarului și se reduce proporțional cu ziua de muncă. Înainte de a începe munca cu fracțiune de normă, ar trebui să informați instituția care vă gestionează plățile în calitate de pensionar (INSS) despre noile circumstanțe. Noul cuantum al pensiei se aplică din ziua în care începeți munca cu fracțiune de normă. Suma inițială va fi restabilită, odată ce a fost recalculată, la încheierea contractului dumneavoastră cu jumătate de normă.

Pensionare parțială

Cuantumul acestui tip de pensie rezultă din aplicarea procentului de reducere a zilei de muncă la cuantumul pensiei corespunzătoare, în funcție de anii de cotizare. Nu se aplică coeficienți de reducere pentru a fi mai mic decât vârsta legală.

Puteți solicita o pensie de pensie obișnuită, parțială sau flexibilă în centros de atención e información de la Seguridad Social al Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS), care vă va confirma dreptul la o pensie de pensie. După ce ați aplicat, ar trebui să primiți un răspuns cu privire la acordarea pensiei în termen de maximum 90 de zile.

Documentele de care veți avea nevoie

Pe cine puteți contacta:

Institutul Național de Securitate Socială (INSS)

C/ Padre Damián, 4

28036 Madrid

SPANIA

Tel. +34 915688300

Fax +34 915640484

Pagina web: http://www.seg-social.es

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite