Care este legătura dintre educaţie şi energie: numai statele cu populaţii foarte educate ajung să se dezvolte şi să investească peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se află în spatele Poloniei, Cehiei sau Ungariei din punct de vedere economic, deoarece acum nu alocă decât 3,2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru educaţie, în urma statelor din Europa, ceea ce ne va menţine în continuare în spatele acestora, a declarat antreprenorul Bogdan Enoiu, proprietarul McCann Erickson, în cadrul unui forum energetic organizat de către revista Forbes.

"În testele PISA, asiaticii sunt în primele patru ţări din lume. Polonia, Ungaria şi Cehia au un scor care le plasează în primele 20. România e pe locul 47, alături de Bulgaria. În perioada lui Ceauşescu, fiecare oraş din România avea un liceu de elită care se putea concura de la egal la egal cu liceul Gheorghe Lazăr din Bucureşti, şi nici măcar atunci nu am ajuns să ne apropiem de ei la Produsul Intern Brut (PIB)", a afirmat Enoiu.

El a făcut această referire pornind de la întrebarea de ce grupul CEZ a ajuns să cumpere filiale de distribuţie a energiei electrice în România şi nu a cumpărat Electrica în Cehia. "Astfel, abia în 2020 poate Electrică să ajungă să se dezvolte şi să se extindă în străinătate", a conchis el.

Enoiu este şi investitor în sectorul energetic, având un parc fotovoltaic.

România, fără strategie clară

La rândul sau, Victor Vaida - consilier pe probleme de energie în cadrul InterAgro - a afirmat că România nu are o strategie energetică clară pentru perioada până în 2020. "Pe lângă, reducerea emisiilor, creşterea ponderii energiilor regenerabile şi securitatea alimentării, cel mai important este preţul energiei electrice la consumatorii finali, deoarece acesta îi poate afecta competitivitatea. Energia poate creşte economia sau o poate să o bage în criză", a afirmat Vaida. 

El a mai spus că România trebuie să îşi pună problema şi cu privire la obiectivele pentru anii 2030 şi 2050, în condiţiile în care şi Uniunea Europeană (UE) deja pregăteşte noi ţinte. Vaida a mai afirmat că UE nu este pregătită pentru o piaţă integrată europeană de energie. "Eficientă energetică este redusă, este o problema foarte mare în toate sectoarele economiei", a mai apreciat el.

Mai puteţi citi:

Alro va elabora un plan pentru închiderea unor capacităţi din cauza majorării cotei de certificate verzi cu 17%

Alro va elabora un plan pentru închiderea unei părţi importante a capacităţilor-cheie pentru producerea aluminiului primar, în vederea reducerii drastice a consumului de energie, decizie care ar putea avea ca efect scăderea semnificativă a numărului de angajaţi, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

România a ajuns la 4.400 MW instalaţi în proiecte de energie regenerabilă, de trei ori peste capacitatea reactoarelor nucleare de la Cernavodă

Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totală de 4.412 MW la finele lunii ianuarie 2014, potrivit datelor furnizate de Transelectrica, citate de Agerpres.ro.

Berkshire Hathaway a realizat anul trecut un profit de 19,5 miliarde de dolari. Miliardarul Warren Buffett vânează din nou „elefanţi“

Conglomeratul Berkshire Hathaway, condus Warren Buffett încă din 1965, a obţinut profit record anul trecut, de 19,48 miliarde de dolari, în urcare cu 31% faţă de anul 2012. Miliardarul a semnalat că vizează noi achiziţii semnificative pentru extinderea afacerilor, după ce gigantul pe care îl conduce a ajuns să deţină în conturi 48,19 miliarde de dolari.

Exportul de energie din România în Basarabia, pus în pericol de fostul guvern ucrainean

Exportul de energie electrică din România către Repulica Moldova, planificat să înceapă anul viitor prin linia de înaltă tensiune Isaccea-Vulcăneşti, ar putea fi perturbat, după ce fostul Executiv de la Kiev a decis trecerea a peste 1.000 de kilometri de linii electrice interstatale, direct în oblăduirea Ministerului Energeticii din Ucraina. Acestea erau în proprietatea Moldelectrica sau în gestiune comună moldo-ucraineană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite