OPCOM ar putea da în judecată Comisia Europeană şi ANRE din cauza amenzii de un milion de euro
0
Bursa de energie OPCOM ar putea da în judecată Comisia Europeană (CE) şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) pentru amenda de un milion de euro primită pentru discriminarea traderilor de energie, a declarat, azi, Victor Ionescu, directorul general al companiei.
„Decizia amendării OPCOM şi Transelectrica a fost injustă. Analizăm, la nivel corporativ, să dăm în judecată CE la Curtea Europeană de Justiţie şi ANRE, care, în calitate de reglementator, reglementează toată activitatea OPCOM“, a spus Ionescu într-o întâlnire cu presa.
CE a anunţat săptămâna trecută că a amendat OPCOM şi Transelectrica, proprietarul bursei de electricitate, cu un milion de euro pentru că au abuzat de poziţia dominantă pe piaţa românească a tranzaciilor spot cu energie, încălcând normele europene în materie de concurenţă. Ancheta CE a început în decembrie 2012.
Autorităţile de concurneţă de la Bruxelles au precizat că între 2008 şi 2013 OPCOM a impus ca membrii pieţelor spot de energie electrică să se înregistreze în România, refuzând să accepte comercianţii care erau deja înregistraţi în alte state membre ale Uniunii Europene.
Ca urmare a cerinţei OPCOM, comercianţii de energie din UE nu puteau intra pe piaţa angro de energie electrică din România decât prin înfiinţarea unui sediu permanent în România.
Potrivit Mediafax, surse din sistemul energetic susţin că iniţial amenda CE fusese stabilită la 70 milioane de euro. Transelectrica este controlată de Secretariatul General al Guvernului.
Mai puteţi citi:
Exportul de energie din România în Basarabia, pus în pericol de fostul guvern ucrainean
Exportul de energie electrică din România către Repulica Moldova, planificat să înceapă anul viitor prin linia de înaltă tensiune Isaccea-Vulcăneşti, ar putea fi perturbat, după ce fostul Executiv de la Kiev a decis trecerea a peste 1.000 de kilometri de linii electrice interstatale, direct în oblăduirea Ministerului Energeticii din Ucraina. Acestea erau în proprietatea Moldelectrica sau în gestiune comună moldo-ucraineană.
Echipele profesioniste de tăietori de lemne, vopsitori de stâlpi şi cosaşi au făcut o pagubă de 16 milioane de lei companiilor Electrica şi Transelectrica numai în anul 2012.
Transelectrica a bugetat investiţii de peste un miliard de euro în reţelele de transport al electricităţii, pentru a putea prelua şi transmite în întreaga regiune energia electrică livrată de capacităţile de producţie existente şi de cele viitoare, dar acestea depind direct de proiectele din întreg sectorul energetic.
Nuclearelectrica va participa la realizarea hidrocentralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa şi a cablului submarin care ne va conecta la sistemul energetic din Turcia deoarece compania vrea să se diversifice, iar aceste proiecte sunt prioritare şi strategice, a declarat, pentru „Adevărul“, Daniela Lulache, directorul general al companiei.
7 milioane euro dintr-o lovitură. Hoţii de fier vechi au produs pagube enorme după ce au tăiat picioarele mai multor stâlpi de înaltă tensiune dintre localităţile Baia şi Ceamurlia de Jos.