Canalele Dunăre-Marea Neagră și Poarta Albă-Midia Năvodari vor fi reabilitate. Când vor fi gata

0
Publicat:

Guvernul a aprobat realizarea lucrărilor de modernizare pentru Canalul Dunăre – Marea Neagră și Canalul Poarta Albă – Midia, Năvodari, investiție de 1,6 miliarde de lei.

Canalul Dunăre – Marea Neagră
Canalul Dunăre – Marea Neagră

„Guvernul a aprobat realizarea lucrărilor de modernizare pentru Canalul Dunăre – Marea Neagră și Canalul Poarta Albă – Midia, Năvodari, care vor contribui la creșterea siguranței navigației pe cele două canale.

Valoarea totală a investiției este de peste 1,6 miliarde lei, iar durata de execuție este de 60 de luni.

Obiectivul este inclus în Master Planul General de transport al României și se află pe rețeaua de transport de interes european.

Finanțarea se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Transport 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în limita sumelor aprobate anual cu această destinație”, a informat Executivul.

Canalul Dunăre - Marea Neagră uneşte portul Cernavodă cu portul maritim Constanţa, scurtând cu aproximativ 400 km ruta navelor dinspre Marea Neagră spre porturile dunărene din Europa Centrală. Construcția canalului a durat aproximativ 8 ani, canalul fiind inaugurat oficial în 1984. Canalul este accesibil navelor fluvio-maritime autopropulsate de până la 5.000 de tone, având o lungime de până la 138 de metri, o lăţime de 16,8 metri şi un pescaj de 5,5 metri. Pe canal pot circula simultan, în ambele sensuri convoaie cu 6 barje, având în total până la 18.000 de tone, cu o lungime maximă a convoiului de 296 de metri, o lăţime de 22,8 metri şi un pescaj de 3,8 metri. În conformitate cu standardele CEE-ONU, Canalul Dunăre - Marea Neagră se înscrie în clasa a VI-a de canale interioare, cea mai înaltă clasă internaţională pentru astfel de construcţii. Canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari reprezintă ramura de nord a canalului principal şi face racordul cu zona Midia a portului Constanța şi portul Luminița - Tașaul.

Cauzele care au deteriorat Canalul Dunăre - Marea Neagră

Printre cauzele care au generat deteriorarea lucrărilor se numără: acțiunea valurilor produse de vânt şi de circulația navelor şi convoaielor cu viteze mai mari decât cele luate în considerare la proiectare; variațiile rapide ale nivelului apei din canal; creșterea vegetației şi a arbuștilor pe taluzuri; drenarea necorespunzătoare a apei etc. Totuși, la aproape 40 de ani de la darea în folosință a Canalului Dunăre - Marea Neagră, problemele principale sunt reprezentate de apariția ravenelor pe anumite zone ale malurilor şi de căderea blocurilor de piatră din taluzuri. Circa 50% din volumul de piatră brută care alcătuiește carapacea apărării de mal a secţiunii dintre cele două ecluze ale canalului nu se mai regăsește în amplasament, fiind necesară completarea la profilul iniţial, arată Ministerul Transporturilor.

Una dintre cauzele deteriorării malurilor este sustragerea de bolovani din apărările de mal, sau rearanjarea acestora ca locuri de pescuit (scaune, trepte, reazeme) de către localnici, se arată în proiectul de hotărâre.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite