Preţul petrolului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. Ce valoare ar putea atinge până la finalul anului

Preţul petrolului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. Ce valoare ar putea atinge până la finalul anului

Foto: Arhivă Adevărul

Preţul petrolului a depăşit, joi, 86 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, pe fondul ofertei restrânse şi al crizei globale de energie, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit sursei citate, joi dimineaţa, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut la 86,10 dolari, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018, dar la prânz a scăzut cu 1,04 dolari, ajungând la 84,78 dolari, informează Agerpres.
 
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' a scăzut cu 0,47 dolari, sau 0,6%, ajungând la valoarea de 82,95 dolari.
 
Anul acesta, cotaţia barilului de petrol Brent a urcat cu este 60%, pe fondul reducerii producţiei de către grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) şi al deficitului de cărbune şi gaze.
 
De asemenea, preţul ţiţeiului este sub presiune în urma scăderii preţurilor la gaze naturale şi cărbune. 
 
Sursa citată menţionează că, în China, preţul cărbunelui a scăzut, joi, cu 11%. China se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu energie din cauza livrărilor insuficiente de cărbune, a standardelor mai dure privind emisiile şi a cererii ridicate din partea industriei.
 
Analiştii de la Goldman Sachs au majorat estimările privind cotaţia barilului de ţiţei Brent la finalul lui 2021 la 90 de dolari, de la 80 de dolari, în urma redresării mai rapide a cererii după ce varianta Delta şi uraganul Ida au dus la reducerea producţiei şi probleme în aprovizionare.
 
„Deşi de mult timp estimăm o creştere a preţurilor petrolului, actualul deficit de furnizare global este mai accentuat decât ne-am aşteptat, redresarea cererii pe plan mondial în urma impactului Delta fiind chiar mai rapidă decât previziunea noastră, în timp ce previziunile privind furnizarea globală sunt sub estimări", se arată în raportul Goldman. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările