Marea Britanie, taxă de 25% pe profiturile excesive ale companiilor de petrol şi gaze. Ce măsuri mai anunţă autorităţile

Marea Britanie, taxă de 25% pe profiturile excesive ale companiilor de petrol şi gaze. Ce măsuri mai anunţă autorităţile

FOTO: Shutterstock

Guvernul britanic a anunţat joi o taxă de 25% pe profiturile excesive ale companiilor de petrol şi gaze, alături de un pachet de măsuri de sprijin pentru gospodăriile care au probleme cu creşterea facturilor la energie, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest anunţ reprezintă o schimbare de direcţie pentru Guvernul condus de premierul Boris Johnson, care anterior s-a opus ideii unor taxe pe profiturile excesive pe care le-a catalogat ca un factor care descurajează investiţiile, informează Agerpres.
 
Totuşi, pe fondul presiunilor politice pentru a oferi mai mult sprijin pentru contribuabilii care se luptă cu o criză a costului vieţii, ministrul de Finanţe, Rishi Sunak, a declarat joi că firmele din energie fac profituri extraordinare în timp ce oamenii obişnuiţi au dificultăţi.
 
„Introducem o taxă temporară şi ţintită pe profiturile companiilor de petrol şi gaze la un nivel de 25%", a spus Rishi Sunak.
 

Noi măsuri de sprijin pentru gospodării

În paralel, ministrul britanic al Finanţelor a prezentat un nou pachet de măsuri de sprijin, în valoare de 15 miliarde de lire sterline, pentru a contracara impactul creşterii costurilor asupra gospodăriilor defavorizate, pachet finanţat în parte şi prin taxele excepţionale impuse firmelor din energie.
 
Cu prilejul unei alocuţiuni în Parlament, Rishi Sunak a subliniat că valoarea totală a măsurilor de sprijin se ridică până acum la 37 de miliarde de lire sterline (46,61 miliarde de dolari) sau echivalentul a 1,5% din PIB.
 
Marea Britanie se confruntă în prezent cu o inflaţia galopantă, care în luna aprilie a urcat la 9%, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. Pe lângă facturile la electricitate şi alimente, preţul la benzină a atins şi el un nou record istoric, depăşind pentru prima dată pragul de 1,70 lire (aproape doi euro) pe litru în Marea Britanie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările