Bursa românească a adus anul trecut un randament de 3%, de aproape cinci ori mai mic decât în 2014 şi doar cu puţin peste dobânzile la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cotaţiile acţiunilor tranzacţionate pe BVB au fost puternic influenţate de evoluţiile internaţionale  FOTO Mediafax
Cotaţiile acţiunilor tranzacţionate pe BVB au fost puternic influenţate de evoluţiile internaţionale  FOTO Mediafax

Bursa a adus investitorilor, anul trecut, un randament de 3,1%, uşor peste dobânzile din bănci, dar de aproape cinci ori mai mic faţă cel de anul trecut, evoluţia pieţei locale fiind determinată semnificativ de factori externi, în timp ce lichiditatea a scăzut cu o treime, urmând trendul regional.

„Anul 2015 a fost marcat de episoade de volatilitate crescută şi contextul internaţional a avut un impact asupra percepţiei investitorilor“, a declarat pentru Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis anul trecut în scădere cu 1,1%, prima evoluţie negativă din ultimii patru ani.

Principalii factori externi care au influenţat în 2014 bursa au fost criza din Grecia, aşteptările investitorilor privind modificările dobânzilor cheie de catre Rezerva Federală a SUA şi Banca Centrală Europeană, scăderea puternică a preţului petrolului, precum şi incertitudinile privind economia Chinei.

Lichiditatea a scăzut

„Ar fi incomplet să nu menţionăm şi factorii interni care au determinat evoluţia din acest an şi anume lipsa unui IPO semnificativ, precum şi faptul că trei dintre cele mai mari companii româneşti au fost tranzacţionate şi la Londra, parte din lichiditate migrând pe piaţa externă. Toţi aceşti factori au determinat investitorii sa fie extrem de prudenţi în tranzacţionare. Astfel, în cursul anului 2015 s-a înregistrat un rulaj mediu zilnic de circa 8 milioane euro, inferior celui de circa 11 milioane euro din 2014 (an in care s-a petrecut cea mai mare listare din istoria pieţei de capital româneşti - Electrica). Însă volumele de tranzacţionare pe burse au scăzut vizibil în 2015 şi la nivel regional, nu doar în România. La rulajului mediu zilnic de aproximativ 8 milioane de euro ar trebui să avem în vedere şi rulajul celor trei acţiuni importante listate la Londra, în jur de 1,5 milioane dolari pe zi“, a spus Anghel.

Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni pe piaţa reglementată a BVB, inclusiv oferte, s-a situat anul trecut la 8,8 miliarde de lei, faţă de 13 miliarde de lei în anul 2014. Valoarea medie zilnică s-a situat la 35,1 milioane de lei, faţă de 52 milioane de lei în anul anterior.

BRD, Banca Carpatica şi Banca Transilvania, marile performele

Pe bursa de la Londra sunt listate secundar Romgaz (SNG), Electrica (EL) şi, de anul trecut, Fondul Proprietatea (FP).

Dintre principalele acţiuni de pe BVB, Banca Comerciala Carpatica, BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Banca Transilvania (preţ ajustat ţinând cont de alocarea de acţiuni gratuite în luna iunie) au înregistrat cele mai bune evoluţii, cu creşteri de peste 40%. 

Petrom şi Romgaz, scăderi mari

La polul opus, acţiunile Romgaz şi OMV Petrom (SNP) au coborât cu 20,8%, respectiv 30,1%.

La nivelul întregii pieţe, acţiunile IAR Braşov (IARV) şi Teraplast (TRP) au consemnat cele mai mari creşteri, de aproape 290% şi 224%, alte zece acţiuni au înregistrat creşteri cuprinse între 30% şi 82%, iar alte 19 acţiuni au avut creşteri între 10% şi 30%. Încă 13 acţiuni sunt pe plus, cu până la 10%.

La polul opus s-au plasat acţiunile Petrolexportimport (PEI) şi Condmag (COMI), cu scăderi de 74% şi 76%.

„Scăderile înregistrate de câteva acţiuni cu pondere semnificativă în indicele BET, precum OMV Petrom, Romgaz şi Fondul Proprietatea (circa 10%), au influenţat randamentul total al indicelui, care este cu 1,1% sub nivelul de la finalul anului trecut“, a afirmat preşedintele Bursei.

Dividendele, o atracţie

Dividendele consistente au fost un element de atracţie în ultimii ani şi această tendinţa va continua, probabil, şi în anul următor, a adăugat el. Indicele BET-TR (BET Total Return) este cu 3,1% peste nivelul din ultima şedinţa a anului 2014, astfel dividendele distribuite de companiile listate au compensat scăderea înregistrată de preţurile unora dintre acţiuni.

În 2014, BVB a adus un un randament de 14,5%, din care 9,1% din creşterea BET şi 5,4% din dividende.

Chiar şi la 3,1%, randamentul adus de principalele acţiuni de pe bursă investitorilor se situează „peste nivelul dobânzii la depozite bancare“, a spus Anghel.

Anul trecut, opt companii au folosit bursa pentru a se finanţa şi pentru a-şi creşte vizibilitatea: cinci companii au intrat pe piaţa AeRO, două companii au emis obligaţiuni pe ATS (sistemul alternativ de tranzacţionare) şi o companie a emis obligaţiuni pe piaţă principala a BVB.

„Alături de acestea trebuie să amintim emisiunea de obligaţiuni a Municipiului Bucureşti şi prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie din ultimii zece ani. În ultimii doi ani şi jumătate BVB a intermediat finanţări de circa 1 miliard de euro prin obligaţiuni. Suprasubscrierea emisiunii de obligaţiuni a Municipiului Bucureşti (de 2,2 miliarde lei) a dovedit că emitenţii de calitate pot atrage fondurile necesare prin intermediul pieţei de capital locale“, a mai afirmat preşedintele BVB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite