Bulgaria şi România, cele mai mari scumpiri la carne din ultimul an

0
Publicat:

Bulgaria și România au înregistrat cele mai mari scumpiri la carne din UE în ultimul an, potrivit datelor publicate vineri de Eurostat.

Carne de porc în casolete
Bulgaria și România au înregistrat cele mai mari scumpiri la carne din UE în ultimul an

Preţul la carne în Uniunea Europeană era cu 3,3% mai mare în luna februarie 2024 decât în luna februarie 2023, însă în rândul ţărilor membre cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate în Bulgaria (8,2%) şi România (7,7%), conform datelor publicate vineri de Eurostat.

Conform acestor date, preţul cărnii a crescut în majoritatea ţărilor membre UE, cu excepţia a trei ţări unde au scăzut: Cehia (unde preţurile au fost mai mici cu 5,1%), Finlanda (minus 2,2%) şi Danemarca (minus 0,6%).

Pe categorii, carnea de porc a înregistrat cea mai mare scumpire la nivelul UE (5,7%), urmată de carnea de oaie sau capră (4,5%) şi carnea de vită sau viţel (3%). În schimb, preţurile la carnea de pasăre au scăzut cu 1,6%, la nivelul UE, în luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023.

Eurostat a anunţat anterior că rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar.

Separat, datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei a coborât în luna februarie 2024 la 7,23%, de la 7,41% în ianuarie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%. 

Potrivit unui studiu realizat de iSense Solutions pentru Progresiv, carnea este unul dintre alimentele care își fac loc ușor în meniu, însă consumul rămâne în zona „conservatoare”, carnea de pui fiind lider detașat, 95% din români consumând acest tip de carne în ultima lună. De un consum ridicat se bucură și carnea de porc (91%), clasamentul celor mai consumate tipuri de carne fiind completat de pește (73%) și vită (61%). De cealaltă parte, carnea de curcan, de oaie și cea de rață au o incidență mai mică în consum, în timp ce vânatul ocupă ultima poziție în preferințele consumatorilor, doar 9% din românii din mediul urban optând pentru acest tip de carne.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite