BNR: Reducerea rezervei valutare pentru majorarea veniturilor bugetare încalcă statutul BNR şi Constituţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat că propunerea legislativă prin care se cere reducerea rezervelor valutare pentru a se majora astfel veniturile bugetare încalcă Constituţia României şi Tratatul UE.

Propunerea legislativă, iniţiată de senatorul liberal Ioan Ghişe, a fost trimisă  în 23 iunie pentru aviz consultativ Consiliului Legislativ, care trebuie să se pronunţe în decurs de o lună. Tot în 23 iunie, propunerea a fost transmisă şi Guvernului, iar şeful Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, a cerut printr-o scrisoare punctul de vedere al BNR, relatează Mediafax.

Citiţi şi:

Isărescu: Jos mâinile de pe rezerva României!
Ilie Şerbănescu, fost ministru al Reformei: „70% din banii de la FMI se duc în băncile străine"


Propunerea legislativă, care are doar câteva articole, prevede la articolul 1, alineatul 2, că majorarea veniturilor la bugetul de stat se face prin reducerea corespunzătoare a rezervelor valutare a României.

De asemenea, în proiect se spune că Guvernul şi BNR vor duce la îndeplinire prevederile legii, iar împiedicarea aplicării actului normativ constituie infracţiune.

BNR a transmis ieri punctul de vedere, sub semnătura guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Vezi aici detalii.

"În primul rând, BNR observă că în proiectul de lege nu se face precizarea dacă participarea BNR la majorarea veniturilor bugetare ar urma să se producă prin creditare sau prin finanţarea de către BNR a bugetulu de stat. Cert este că ambele ipoteze încalcă grav legea statutului BNR. În această lege se stipulează limpede că se interzice Băncii Naţionale orice tip de creditare a statului", a declarat astăzi, la rândul său, Adrian Vasilescu.

Totoadată, articolul 123 din Tratatul privind funcţionarea UE arată că în legislaţia naţională a unui stat membru nu pot exista prevederi prin care să se stabilească în sarcina unei bănci centrale finanţarea unei autorităţi publice.

"Mai mult, prin articolul 130 din Tratat, li se interzice băncilor centrale să accepte instrucţiuni din partea organismelor UE, a guvernelor statelor membre sau de la orice alt organism. Inclusiv în Constituţia României, la articolul 148, alineatul 2, se arată că prevederile tratatelor constitutive ale UE şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne cu respectarea prevederilor actului de aderare. Prin urmare, proiectul de lege în cauză încalcă legea statutului BNR, Tratatul UE şi Constituţia României", a precizat oficialul BNR.

El a adăugat că în raportul de convergenţă din mai 2010 elaborat de BCE se atrage atenţia că legislaţia românească nu îndeplineşte toate cerinţele privind independenţa băncii centrale şi interdicţia finanţării monetare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite