BNR a anunţat noul indice de referinţă pentru creditele în lei: 2,36%. PSD estima că ratele vor scădea cu 18%. Analiştii vorbesc de maximum 10%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bnr

BNR a anunţat, joi, că indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei, este 2,36%. Indicele ROBOR la 3 luni era, în 30 aprilie, 3,37%. Deşi indicele este mai mic, acesta nu va aduce o reducere de 18% a ratelor, aşa cum a estimat PSD, ci doar o scădere a dobânzii cu 1%, susţin analiştii financiari.

Indicele se aplică, deocamdată, doar creditelor noi şi refinanţărilor, putându-se folosi şi în calculul ratelor împrumuturilor deja luate, dacă propunerea lui Daniel Zamfir, aprobată de Comisiile din Senat în urmă cu două săptămâni, va trece şi de Camera Deputaţilor.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat începând din 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

”Metodologia de calcul şi politica de publicare sunt prezentate în Regulile privind calcularea şi publicarea indicelui zilnic şi a indicelui de referinţă trimestrial (denumit indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC) reglementaţi de OUG nr. 19/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care se vor publica pe website-ul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză", se menţionează într-un comunicat al BNR. Acest indice va fi valabil timp de două luni.

Citeşte şi:

Ratele la creditele în lei, calculate după doi indici: unele cu ROBOR, altele cu IRCC. Cum se aplică

PSD estima că ratele vor scădea cu 18%

Ratele la creditele românilor urmează să scadă cu până la 18%, în urma înlocuirii ROBOR cu noul indice, estima miercuri PSD. „Pentru a estima impactul înlocuirii ROBOR 3 luni/6 luni cu IRCC am luat în considerare că IRCC este cu 0,98 puncte procentuale mai redus decât ROBOR 3 luni şi cu 1,03 puncte procentuale mai redus decât ROBOR 6 luni. Românii cu credite vechi trebuie să meargă la bancă şi să ceară refinanţarea creditului în actualele condiţii”, anunţa Departamentul pentru Politici Fiscal Bugetare al PSD.

Analiştii nu sunt de aceeaşi părere

Deşi acest indice este mai mic, efectele sale în costul efectiv al creditelor se va vedea în perioada următoare, creşterea marjelor dobânzilor pe care băncile le practică putând afecta valoarea finală. „Dacă acest indicator este folosit, iar băncile nu cresc marjele pentru dobândă, automat dobânda finală pentru clienţi va fi cu 1% mai mică”, spune Dragoş Nechifor, broker de credite.

„În niciun caz nu este o reducere la nivelul anunţat de guvernanţi”, a afirmat acesta - „vorbim de 5-10% şi asta doar dacă băncile nu cresc marjele de dobândă pentru a compensa. Unele bănci au renunţat astăzi la creditele cu dobândă variabilă şi au rămas doar la cele cu dobândă fixă, pentru care indicele nu mai are relevanţă.”

Nichifor spune că IRCC va face ofertele băncilor real comparabile, pentru că până acum acestea foloseau indicatori cu valori diferite, şi că va duce la mişcări în piaţă - clienţi care vor merge să renegocieze creditele şi care se vor îndrepta spre cele mai convenabile efecte. 

Analistul susţine că ratele la Prima Casă ar putea deveni mai scumpe decât un credit ipotecar standard, odată cu calcularea ratelor după noul indice care înlocuieşte ROBOR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite