Black Sea Oil&Gas a luat decizia de a investi în producţia de gaze din Marea Neagră. Compania se luptă pentru eliminarea noilor taxe UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) a luat decizia de a investi în producţia de gaze la Marea Neagră, deşi a criticat aprig măsurile luate recent de Guvern, dar se bazează pe faptul că va reuşi să elimine taxele şi contribuţiile introduse şi restricţiile privind vânzarea de gaze.

UPDATE 13.51 Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat, potrivit Financial Intelligence

Referitor la anunţul BSOG, Anton Anton, ministrul energiei,  a declarat: „Nu comentez comunicatul  lor. După foarte multe discuţii şi după tot felul de tatonări, în sfârşit unul din operatorii care au explorat în Marea Neagră a luat decizia de exploatat. Asta însemana că putem să facem şi altă centrală ca asta (n.r. Iernut) în care să ardem un gaz pe care îl producem noi şi înseamnă că putem să ne gândim la extinderea reţelelor de gaze şi în zonele din care nu avem astfel de reţele. Piaţa de gaze naturale este conformă nomelor europene şi plafonarea preţului, pe trei ani, este conformă cu normele UE”.

UPDATE 09.25 Decizia finală de investiţie a fost luată cu bună-credinţă, pornind de la premisa că BSOG şi partenerii săi de concesiune vor reuşi restabilirea tuturor drepturilor acestora, în sensul eliminării oricăror taxe şi contribuţii suplimentare recent introduse, precum şi a oricăror restricţii privind libera circulaţie a gazelor pe o piaţă deplin liberalizată, conform legislaţiei europene. Acestea sunt necesare atât pentru a face Proiectul MGD o investiţie viabilă, cât şi pentru a încuraja viitoarele proiecte de dezvoltare a gazelor naturale din Marea Neagră”, se arată în comunicatul companiei.

Proiectul MGD, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana) şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina, care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana.

”O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor (STG) din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz la staţia de măsurare a gazelor aflată în cadrul STG”, se arată în comunicat.

Recent, BSOG a încheiat un acord de vânzare a gazelor cu o filială din România a ENGIE pentru întreaga producţie de gaze naturale, mai puţin cota pe care producătorii sunt obligaţi să o vândă pe piaţa centralizată. De asemenea, BSOG a încheiat cu Transgaz un contract de transport al gazelor naturale pentru o perioadă de 15 ani.

”Construirea, instalarea şi punerea în funcţiune a întregii infrastructuri marine şi terestre a Proiectului MGD se vor realiza în aproximativ doi ani, în baza unui contract de antrepriză generală încheiat cu GSP Offshore. Platforma de foraj Uranus a GSP va asigura forajul celor cinci sonde de producţie”, se arată în comunicat.

BSOG confirmă că aproximativ 70% din totalul activităţilor contractate pentru Proiectul MGD provin din România. Pentru anul 2019, BSOG are în plan finalizarea etapei de proiectare de detaliu a Proiectului MGD, începerea fabricării platformei de producţie Ana la şantierul naval din Agigea, începerea lucrărilor de construcţii civile la STG şi procurarea echipamentelor.


ŞTIREA INIŢIALĂ

Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) a luat decizia de a investi în producţia de gaze din zăcămintele concesionate în Marea Neagră. Informaţia a fost confirmată, pentru Agerpres, de reprezentanţii companiei.

Săptămâna trecută, BSOG a primit autorizarea Ministerului Energiei pentru efectuarea lucrărilor offshore necesare pentru începerea producţiei de gaze naturale din perimetrul XV Midia.

Anunţul BSOG vine după ce, miercuri, OMV Petrom a anunţat că amână să decidă dacă va investi în România pentru a scoate gazele naturale din Marea Neagră, dând vina pe măsurile luate de autorităţi, precum plafonarea preţurilor şi introducerea de noi taxe.

Şi BSOG a criticat cele mai recente măsuri luate de Guvern. „Impactul acestor modificări legislative asupra planurilor de investiţii este extrem de negativ”, a declarat directorul executiv al firmei, Mark Beacom, pentru Reuters.

Guvernul a aprobat, în decembrie, o serie de impozite printr-o ordonanţă de urgenţă, fără a evalua impactul măsurilor şi fără o dezbatere publică. Acestea includ o taxă de 2% pe cifra de afaceri pentru firmele din energie şi un plafon al preţurilor la gaze.

Acest lucru s-a adăugat legii offshore care stipulează că firmele producătoare vor trebui să vândă cel puţin jumătate din producţia lor anuală de gaze naturale în ţară.

Beacom susţine că plafonarea preţului „elimină încrederea investitorilor că, fiind un producător român, nu va fi dezavantajat economic decât dacă ar investi în alte ţări”. Restricţiile privind vânzările fac, de asemenea, dificil pentru companie să finanţeze proiectul offshore, a mai spus el.

În 2008, Black Sea Oil&Gas, companie controlată de fondul privat Carlyle Group LP a descoperit două zăcăminte care ar conţine aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz, situate la aproximativ 120 de kilometri de ţărm, în Marea Neagră. Compania spera să demareze producţia până în 2020, devenind astfel prima firmă care ar extrage vastele resursele offshore ale României.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite