Legile schimbătoare din România amână investiţiile la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christina Verchere, CEO OMV Petrom
Christina Verchere, CEO OMV Petrom

OMV Petrom amână să decidă dacă va investi în România pentru a scoate gazele naturale din Marea Neagră, dând vina pe măsurile luate de autorităţi, precum plafonarea preţurilor şi introducerea de noi taxe. Compania estimească că profitabilitatea îi va scădea cu până la 50 de milioane de euro din cauza acestora şi, drept urmare, reduce semnificativ investiţiile, în acest an.

„Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi vom continua dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat”, arată reprezentanţii companiei despre planurile pentru investiţii în zăcământul Neptun Deep. Ei spun că în ultimele luni au observat o serie de iniţiative fiscale şi de reglementare discutate şi/sau implementate, lucru care sporeşte volatilitatea legislativă şi influenţează întreg mediul de afaceri.

Probleme cu ordonanţa lăcomiei şi legea offshore

Legea offshore, care reglementează exploatările la Marea Neagră, intrată în vigoare la jumătatea lunii noiembrie 2018, este una din problemele companiei, care a decis iniţial să amâne luarea unei decizii de investiţii pentru a analiza impactul acesteia.

Între timp, compania este afectată şi de Ordonanţa de Urgenţă 114 adoptată de Guvern la sfârşitul anului 2018. OMV Petrom menţionează că, printre aspectele principale care îi afectează activitatea, se numără stabilirea de preţuri reglementate la gaze naturale şi energie electrică pe o perioadă de trei ani, precum şi majorarea contribuţiei financiare aplicate cifrei de afaceri din activităţile de gaze naturale şi energie electrică. „Actualmente, suntem în curs de evaluare a impactului asupra operaţiunilor noastre, deoarece legislaţia secundară încă nu a fost emisă”, arată compania, amintind că „un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor noastre viitoare”.

Ordonanţa 114 va avea un impact de aproximativ 50 de milioane de euro asupra profitabilităţii OMV Petrom, acestea fiind doar calcule preliminare, a declarat, miercuri, Stefan Waldner, directorul financiar al companiei, potrivit Agerpres. „Am făcut calcule preliminare, care indică un impact de două cifre în milioane de euro asupra profitabilităţii noastre, dar aş vrea să subliniez că este o estimare preliminară”, a spus Waldner.

Investiţii mai mici

Instabilitatea recentă privind mediul de reglementare a determinat compania să îşi revizuiască planurile de investiţii. „Planificăm investiţii de circa 3,7 miliarde lei pentru 2019”, arată compania. Aceasta este o scădere de 17% a nivelului investiţiilor, de la 4,3 miliarde de lei în 2018.

„Din cauza volatilităţii legislative, trebuie să reducem motorul investiţiilor. Suntem angajaţi să continuăm operaţiunile de aici, sperăm să avem un dialog liber cu autorităţile, astfel încât contribuţia noastră la economia României să crească”, a spus Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, potrivit Agerpres.

Grupul OMV Petrom a înregistrat anul trecut un profit net de 4,08 miliarde lei, după o creştere de 64% faţă de 2017.

„De rău augur”

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, a comentat afirmaţiile OMV Petrom: „Atunci când cel mai important proiect de investiţii pentru sectorul energetic românesc este amânat pentru o perioadă nedeterminată înseamnă că e o problemă”.

Robert Tudorache, secretar de stat în ministerul Energiei, ne-a declarat că amânarea luării unei decizii „nu este decât de rău augur”, dar el crede în continuare că reprezentanţii OMV Petrom „vor vedea în mod pozitiv lucrurile şi hotărârea în final va fi pentru exploatare şi nu pentru a renunţa la tot ce au investit până acum”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite