Bitcoin a ajuns la cel mai înalt nivel de la apogeul său de la finele anului 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare criptomonedă din lume a urcat cu 22% în acest an, până la 52.005 dolari, trecând de o valoare de piață de 1.000 de miliarde de dolari pentru prima dată de la apogeul său record de la sfârșitul anului 2021.

foto portofel de piele cu monede bitcoin
Bitcoin a ajuns la cel mai înalt nivel al său de la apogeul din 2021

Revenirea sa a electrizat piața mai largă a criptomonedelor, inclusiv ether și alte monede digitale, care a depășit acum 2.000 de miliarde de dolari, conform datelor CoinGecko, transmite Reuters.

Sectorul a fost susținut de aprobarea de către autoritățile de reglementare din SUA a mai multor fonduri tranzacționate la bursă (ETF) spot bitcoin, de la BlackRock și Fidelity, printre altele, care permit accesul la criptomonede vis a vis de bursele obișnuite.

Deși prețul bitcoin a înregistrat o scădere în urma unor date IPC mai mari decât așteptările în SUA, acesta a rămas bine cotat datorită intrărilor de capital nete continue, datorate ETF-urilor Bitcoin de tip spot. În prezent, bitcoin se tranzacționează la 51.280 dolari, cel mai ridicat nivel din decembrie 2021. De asemenea, capitalizarea de piață a Bitcoin a revenit la peste un trilion (1.000 de miliarde) de dolari. Alte criptoactive cu capitalizare de piață majoră, cum ar fi ethereum și solana, s-au mișcat, de asemenea, semnificativ în această săptămână, câștigând 15% și, respectiv, 5%. Ether (ETH) se tranzacționează în prezent la 2.887 de dolari, iar solana (SOL) la 107 dolari”, susține Simon Peters, analist eToro.

ETF-urile spot din SUA au adăugat 60.000 de bitcoin în prima lună de la lansare, de peste două ori mai mult decât producția minerilor în aceeași perioadă, potrivit brokerului Bernstein.

Cantitatea de fluxuri depășește cu mult așteptările oricui”, a declarat Mark Connors, șeful departamentului de cercetare al companiei canadiene 3iQ Corp.

Volumele de tranzacționare criptografică sunt, de asemenea, robuste.

Volumele totale de tranzacționare la vedere pe bursele centralizate au crescut cu 4,4%, la 1.400 de miliarde de dolari în ianuarie, înregistrând a patra creștere lunară consecutivă și cea mai mare valoare din iunie 2022, potrivit unui raport al companiei de cercetare CCData, cu sediul la Londra.

Revenirea interesului a ajutat cea mai mare bursă de criptomonede listată Coinbase Global să înregistreze săptămâna trecută primul său profit trimestrial din ultimii doi ani.

Aprecierea bitcoin contribuie la fluxuri mai bune de ETF-uri de bitcoin la fața locului, ceea ce, la rândul său, duce la creșterea prețului bitcoin și trage și alte jetoane mai sus”, au declarat analiștii J.P.Morgan.

Mulți observatori din industrie spun că perspectivele arată bine în acest moment, investitorii cumpărând bitcoin înainte de „înjumătățirea” lanțului de blocuri - un proces planificat în prealabil care reduce recompensele de minerit la jumătate la fiecare patru ani - care va avea loc în aprilie.

Gautam Chhugani, analist la Bernstein, se așteaptă ca anul 2024 să fie un an de explozie pentru criptomonede, în care bitcoin va atinge maxime istorice, urmat de un vârf de 150.000 de dolari până la jumătatea anului 2025.

Această perspectivă optimistă este susținută de așteptarea unui viitor eveniment de înjumătățire și de posibilitatea unor reduceri ale ratelor dobânzilor”, au declarat analiștii CCData.

În timp ce bitcoin rămâne la 32% distanță de maximul său record de 69.000 de dolari, săptămâna trecută a atins un maxim istoric față de yenul japonez, la 7.919.000 de yeni.

Nu este vorba numai de felicitări criptografice: Există unele semne că piața este condusă de investitori conduși de FOMO.

Indicele CoinGlass Crypto Fear & Greed Index, o scală de la 0 la 100, unde zero denotă „frică extremă” și 100 semnalează „lăcomie extremă”, a ajuns la 72. De obicei, atunci când investitorii devin prea lacomi, acest lucru indică faptul că piața va suferi o corecție.

Activele mai riscante, cum ar fi bitcoin, ar putea fi amenințate de ratele ridicate ale dobânzilor; comercianții au amânat pariurile privind o reducere a ratelor până în iunie, față de martie, ca urmare a unei serii de date economice solide din SUA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite