Emitenți de ETF Bitcoin dau startul războiului comisioanelor înainte de termenul limită de aprobare

0
Publicat:

O serie de administratori de investiții au dezvăluit luni comisioanele pe care intenționează să le perceapă pentru fondurile tranzacționate la bursă (ETF) de bitcoin la vedere pe care le propun, în cadrul unui nou pas spre aprobarea din această săptămână de către autoritatea americană de reglementare a valorilor mobiliare.

foto monede bitcoin
Bitcoin Foto: Shutterstock

BlackRock, VanEck, Ark Investments/21Shares și Bitwise, printre altele, au declarat în documentele depuse la Securities and Exchange Commission (SEC) că se așteaptă să reducă semnificativ rata medie de piață pentru ETF-urile americane, în timp ce lupta pentru cota de piață se intensifică înainte de termenul limită de aprobare de către SEC de miercuri.

Bitwise a obținut cea mai mică valoare, de 0,24%, comparativ cu media de 0,54% pentru produsele ETF din SUA, potrivit Morningstar, urmat de VanEck, cu 0,25%. Ark și 21Shares și-au redus comisionul planificat la 0,25% de la 0,80%, în timp ce BlackRock a declarat că va percepe 0,30%.

Comisioanele se numără, de obicei, printre ultimele detalii stabilite înainte de lansarea unui ETF. Participanții de pe piață anticipează că SEC va aproba săptămâna aceasta ETF-urile de bitcoin la vedere, ceea ce va reprezenta un punct de cotitură pentru industria care încearcă de un deceniu să aducă acest produs pe piață.

Acest lucru este fără precedent”, a declarat Todd Rosenbluth, șeful departamentului de cercetare de la VettaFi, o firmă de analiză a datelor. „A avea o cursă reală chiar de la poartă în acest context va fi... dramatic și interesant”.

SEC a respins anterior toate ETF-urile spot de bitcoin, invocând preocupări legate de protecția investitorilor. Speranțele că va aproba în cele din urmă produsul au crescut anul trecut, după ce o curte de apel federală a decis că agenția a greșit când a respins cererea Grayscale de a transforma actualul său Bitcoin Trust (GBTC), care percepe un comision de 2%, într-un ETF de bitcoin la vedere.

Compania a declarat luni că va percepe 1,5% pentru ETF-ul propus, de departe cel mai mare dintre comisioanele dezvăluite până în prezent.

Directorul general al Grayscale, Michael Sonnenshein, a declarat că societatea a avut contacte frecvente cu SEC în ultimele luni în legătură cu produsul.

A fost foarte încurajator să lucrăm împreună pentru a deschide calea pentru ca aceste produse să ajungă pe piață”, a declarat el într-un interviu pentru Reuters.

Cursa pentru a lansa un ETF spot pentru bitcoin a opus companii de criptomonede, precum Grayscale Investments, unor grei ai finanțelor tradiționale, inclusiv BlackRock și Fidelity.

Bryan Armour, analist de ETF-uri la Morningstar, a declarat că taxele sunt unul dintre cei mai importanți factori de diferențiere pentru un investitor de tip „buy and hold”. „Nu există niciun motiv pentru a plăti mai mult pentru aceeași expunere”, a spus el.

Pentru speculatorii pe termen scurt, însă, lichiditatea va fi mai importantă decât comisioanele, a declarat James Angel, profesor asociat de finanțe la școala de afaceri a Universității Georgetown.

Speranța că SEC va aproba un ETF pentru bitcoin a contribuit la consolidarea încrederii în industria criptografică, care a fost zdruncinată de prăbușirea FTX și de alte prăbușiri criptografice anul trecut.

Un ETF pentru Bitcoin la vedere ar oferi investitorilor o expunere la Bitcoin fără a-l deține direct, atrăgând astfel miliarde de dolari în plus în cea mai mare criptomonedă din lume. Bitcoin a crescut ultima dată cu 2,01%, la 44.828 de dolari.

Unii experți în reglementare financiară, inclusiv grupul de susținere din Washington Better Markets, au declarat că piața criptografică este plină de fraude și că aprobarea produsului ar fi o „greșeală istorică”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite