BERD: România va înregistra una dintre cele mai mari creşteri economice din Europa emergentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
INS a revizuit estimarea privind creşterea economică din primul semestru, de la 0,8% în varianta iniţială la 0,7%

România va înregistra în acest an una dintre cele mai rapide creşteri economice din Europa emergentă, de 3% în 2015 şi 3,2% în 2016, susţinută de redresarea zonei euro, potrivit noilor estimări publicate joi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Instituţia financiară a îmbunătăţit uşor, cu 0,2 puncte procentuale, estimarea referitoare la creşterea economică a României în 2015, de la 2,8%.

Potrivit BERD, reducerile recente şi viitoare ale ratelor dobânzilor în România, permise de încetinirea inflaţiei determinată de scăderea preţurilor energiei şi alimentelor, vor continua să stimuleze cererea internă în 2015 şi 2016. Creşterea încrederii în industrie şi reducerea stocurilor ar putea conduce la creşterea investiţiilor din România, după doi ani.

Totodată, scăderea din ultima perioadă a împrumuturilor neperformante, în urma politicii proactive a băncii centrale în domeniul provizioanelor, este de aşteptat că ajute la revenirea creditării.

BERD anticipează şi o creştere a cheltuielilor guvernamentale, pentru o absorbţie mai mare de fonduri europene, care rămâne cea mai scăzută din UE. Pe ansamblu, toate aceste evoluţii ar trebui să contribuie la creşterea cererii interne din România, consideră BERD.

Inflaţia medie anuală va rămâne la un nivel de 0,5% în 2015, ca urmare a reducerii TVA pentru produsele alimentare, dar şi ca efect al preţurilor scăzute ale mărfurilor.

România este inclusă de BERD între ţările din Europa de Sud-Est, alături de Albania, Bosnia şi Hezegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, FYR Macedonia, Kosovo, Muntenegru şi Serbia. În această regiune, BERD prognozează, excluzând Cipru şi Grecia, o creştere economică de 2,3% în 2015 şi 2,8% în 2016. Incluzând Cipru şi Grecia, creşterea din regiune este anticipată la 1,3%, respectiv 2,4%.

Grecia, cel mai nou beneficiar al investiţiilor BERD, este grav afectată de temerile că ţara ar putea intra în incapacitate de plată şi chiar să iasă din zona euro. Pentru 2015, BERD estimează că economia elenă va stagna, iar în 2016 va avansa cu 2%.

Scenariul de bază al BERD este că Grecia va reuşi să evite măsurile politice drastice şi, cu ajutorul unor reforme suficiente, să revină la creştere şi să îşi asigure continuarea sprijinului financiar din partea comunităţii internaţionale.

Pe ansamblul celor 35 de state unde BERD este prezentă, instituţia financiară anticipează stagnare în acest an, urmată de o creştere economică de numai 1,4% în 2016.

Estimarea maschează însă diferenţe regionale mari, notează BERD.

În Europa Centrală şi Regiunea Baltică (CEB), estimările referitoare la Polonia, Slovenia, Slovacia şi Ungaria au fost îmbunătăţite, reflectând efectul măsurilor de stimulare din zona euro, care s-a adăugat preţurilor scăzute ale petrolului.

Regiunea CEB va înregistra o creştere de 2,9% în 2015, comparativ cu estimăarea din ianuarie, de 2,6%. Pentru 2016 este anticipat un avans de 3%. Perspectivele de dezvoltare pot fi afectate însă de instabilitatea provocată de situaţia din Grecia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite