BCR majorează avansul la creditele imobiliare de la 15% la 35% şi scade perioada maximă de rambursare a împrumuturilor la 25 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BCR este a noua instituţie de credit care anunţă înăsprirea condiţiilor de creditare pe fondul apariţiei legii privind darea în plată FOTO Adevărul
BCR este a noua instituţie de credit care anunţă înăsprirea condiţiilor de creditare pe fondul apariţiei legii privind darea în plată FOTO Adevărul

BCR, cea mai mare bancă din România în funcţie de valoarea activelor, a anunţat luni că majorează avansul minim la creditele imobiliare la 35% şi, totodatp, reduce de la 30 de ani la 25 de ani perioada maximă de rambursare a acestor tipuri de împrumuturi, în urma promulgării legii privind darea în plată.

„Odată cu noul context legislativ care permite clienţilor să renunţe la dreptul de proprietate asupra imobilului care constituie garanţia creditului acordat în vederea stingerii datoriei către bancă, BCR modifică parametrii creditelor garantate cu ipotecă imobiliară“, se arată într-un comunicat transmis de bancă.

Totodată, odată cu majorarea avansului va creşte suma minimă care poate fi împrumutată de un client, de la 22.000 de lei la 45.000 de lei.

"BCR va monitoriza îndeaproape piaţa şi impactul legislaţiei în vederea ajustării adecvate a politicilor de creditare", a declarat într-un comunicat vicepreşedintele de retail ;I private banking al BCR, Dana Demetrian.

Potrivit unui exemplu al băncii, pentru un apartament de 200.000 de lei, pentru care clientul venea cu un avans de 15% (30.000 lei), creditul ajungea la 170.000 lei, pe 30 de ani, cu o dobândă anuală efectivă (DAE) de 4,48% şi o sumă plătită la finalul acestuia de circa 303.000 de lei.

În noua variantă, cu avansul de 35% (70.000 lei), clientul va putea împrumuta 130.000 de lei, pe 25 de ani, iar DAE va fi de 4,54%, suma finală de rambursat ajungând la peste 213.000 lei.

Simularea prevede o dobândă fixă în primii cinci ani de 4,95% pe an şi una variabilă pentru restul perioadei de 4,04%, calculată în funcţie de Robor la 6 luni plus o marjă de 3%.

BCR menţionează că, pentru creditele Prima Casă, nu există modificări ale condiţiilor şi caracteristicilor.

Banca Comercială Română este a noua instituţie de credit care anunţă înăsprirea condiţiilor de creditare pe fondul apariţiei legii privind darea în plată.

Cinci bănci - Banca Românească, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost şi Intesa Sanpaolo Bank - au mărit avansul înainte ca legea dării în plată să fie votată, iar BRD şi Alpha Bank au aplicat măsuri după votul din Camera Deputaţilor, din 13 aprilie.

De asemenea, banca de stat CEC Bank a anunţat joi că măreşte la 30% avansul la creditele imobiliare şi majorează marja de dobândă la împrumuturi cu 1 punct procentual în cazul creditelor în lei şi cu 2 puncte procentuale la cele în valută.

Legea dării în plată va intra în vigoare vineri, 13 mai.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite