Venit minim vital şi în România. Cine vine cu propunerea

Venit minim vital şi în România. Cine vine
cu propunerea

Membrii Pro România Ioana Petrescu şi Victor Ponta FOTO Mediafax

Pro România, partidul lui Victor Ponta, propune ca fiecare cetăţean afectat de coronacriză să beneficieze de sprijin pentru trai decent, prin asigurarea, de către stat, a unui venit minim vital lunar. Astfel, ajutorul urmează să fie calculat ca diferenţă dintre suma de 1.500 de lei şi venitul net lunar al persoanei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pro România susţine că măsura trebuie să fie valabilă atât pe perioada stării de alertă, cât şi pe o durată de un an după finalizarea acesteia. De asemenea, se propune majorarea cuantumului aferent venitului minim vital pentru familiile monoparentale cu suma de 500 de lei. Pentru familiile cu trei persoane majore care locuiesc în aceeaşi gospodărie se acordă un ajutor de maximum 3.000 de lei, respectiv 4.000 de lei pentru cele cu mai mult de trei membri peste 18 ani.

Pro România susţine că, fără reglementarea venitului minim vital, românii vor fi puşi în situaţia de a nu-şi permite alimentele sau medicamentele necesare. „Asta cu atât mai mult cu cât guvernul Orban refuză să aplice legea care majorează pensiile, iar numărul celor care au rămas fără un loc de muncă trece de un milion”, afirmă reprezentanţii partidului.

Ei reamintesc că o măsură similară pentru asigurarea unui venit minim vital a fost implementată deja în Spania, acolo unde fiecare persoană care câştigă mai puţin de 200 de euro primeşte, de la stat, o diferenţă de 456 de euro.

„Pro România semnalează faptul că statul român trebuie să facă schimb de bune practici cu alte ţări în ceea ce priveşte protecţia cetăţenilor. De altfel, cele mai multe dintre măsurile propuse de Pro România de la începerea crizei au ca referinţă proiecte de succes implementate în alte state, adaptate, cu ajutorul specialiştilor din fiecare domeniu, realităţii din ţara noastră. Pentru urgentarea parcursului de adoptare a acestor măsuri, Pro România a inclus toate prevederile descrise mai sus în proiectul de lege privind venitul minim garantat, iniţiativă proprie depusă încă din luna aprilie, aflată în procedură legislativă”, conchid reprezentanţii partidului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările