Teodorovici are în vedere plafonarea preţurilor la carburanţi. Reacţia Consiliului Concurenţei

Teodorovici are în vedere plafonarea preţurilor la carburanţi. Reacţia Consiliului Concurenţei

Orlando Teodorovici / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, susţine că Guvernul are în vedere o măsură „de genul” plafonării preţurilor la carburanţi, după ce anterior vorbea doar despre intenţia de eliminare a supraaccizei.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 18.00 Consiliul Concurenţei confirmă că analizează posibilitatea de a plafona preţul carburanţilor.

„Discutăm cu cei de la Consiliul Concurenţei pentru a găsi o formulă legală ca această scădere să se regăsească în economie şi la nivelul fiecărui consumator”, a declarat Eugen Teodorovici, potrivit observator.tv.

Întrebat dacă o soluţie în acest sens ar putea fi o plafonare a preţurilor carburanţilor, ministrul a răspuns: „Ceva de acest gen, dar trebuie să găsim o formulă legală cu cei de la Consiliul Concurenţei”.

Anterior, Eugen Teodorovici a transmis în mai multe rânduri că ar avea intenţia de a elimina supraacciza la carburanţi, posibil chiar din acest an. ”Am lansat o idee în Guvern, se discută acest lucru în cadrul Guvernului şi ca să o spun comun, am propus eliminarea supraccizei la combustibil, ceea ce va conduce la scăderea preţului la pompă. În primă fază ai o scădere în ceea ce priveşte veniturile la buget, dar pe termen lung vei avea o creştere prin creşterea consumului.”, a declarat Eugen Teodorovici, la Antena 3.

Într-o emisiune la TVR el a precizat: „Vom face o analiză şi vedem exact care este… O analiză de oportunitate. (…) Eu sunt tentat să propun o astfel de chestiune (de a se renunţa la supraacciza pentru carburanţi, n.r.)”. Ministrul a afirmat că „există discuţii” şi că ia în calcul să propună acest lucru până la finalul acestui an.

Teodorovici a venit cu această idee prima dată în luna iulie, când a spus că orice român normal la cap ar trebui să aibă pe agenda sa o măsură precum scoaterea accizei la carburant şi că are în vedere o astfel de măsură. „Orice român normal la cap, cu atât mai mult un ministru de Finanţe, trebuie să aibă pe agenda sa această posibilă măsură (de a se renunţa la supraacciza la carburanţi, n.r.) în vedere. Nu sunt adeptul unor taxe, impozite. Am zis mereu că trebuie să reducem numărul acestora, cunatumul lor”, a afirmat atunci Teodorovici.

Ieftinire de 38 de bani pe litru

Când a început să vehiculeze ideea eliminării supraaccizei la carburanţi, Teodorovici a spus că benzina şi motorina se vor ieftini cu circa 38 de bani pe litru.

Ministrul nu a vorbit însă niciodată până acum despre o plafonare a preţurilor la pompă.

Supraacciza la carburanţi a fost introdusă anul trecut de fostul ministru Ionuţ Mişa. În şedinţa din 30 august 2017, Guvernul a aprobat majorarea accizelor la carburanţi în două etape - de la 15 septembrie şi 1 octombrie. Ministrul Finanţelor de-atunci, Ionuţ Mişa, anunţa că introducerea supraaccizei va genera o majorare de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanţi - benzină cu plumb, fără plumb şi motorină.

El susţinea că această majorare se produce în etape „pentru a nu crea un şoc la nivelul consumului care poate genera creşteri de preţ, automat scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat”.

De la momentul la care a fost anunţată această măsură, preţurile carburanţilor la pompă au început să crească.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările