Salariul minim va fi majorat cu 200 de lei, neimpozabili. Măsura nu se aplică bugetarilor

Salariul minim va fi majorat cu 200 de lei, neimpozabili. Măsura nu se aplică bugetarilor

Foto Shutterstock

Guvernul a adoptat miercuri ordonanţa pentru majorarea salariului minim cu 200 de lei, neimpozabili, excepţie făcând însă toţi angajaţii plătiţi din fonduri publice.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 13,30: Executivul a aprobat facilitatea temporară a scutirii de plata a impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei. 

Ştirea iniţială:

„Începând cu data de 1 iunie 2022 (...) în cazul salariaţilor care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază, nu se datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii pentru o sumă de 200 lei reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată în proiectul de pordonanţă aflat pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Executivului.
 
Majorarea salarială se va efectua după cum urmează:
 
a) angajatorii majorează voluntar, oricând în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022, inclusiv, nivelul salariului de bază lunar brut cu suma de 200 lei, respectiv de la 2550 lei la 2750 lei, pentru salariaţii care desfăşoară activitate în baza contractelor individuale de muncă, în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în care nivelul salariului de bază lunar brut la aceeaşi dată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tară garantat în plată stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată;
 
b) nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri este de 2750 lei, în cazul persoanelor nou angajate în perioada cuprinsă între data 01 iunie şi până 31 decembrie 2022, inclusiv.
 
Suma de 200 de lei nu se ia în calcul pentru aplicarea deducerilor personale.
 
Regimul fiscal se aplică în perioada în care salariul majorat/de încadrare, după caz, este menţinut la nivelul de 2750 lei, pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate în intervalul 01 iunie - 31 decembrie 2022, inclusiv.
 
Suma de 200 de lei se ajustează în funcţie de:
 
  • perioada din lună pentru care s-a acordat majorarea salarială;
  • data de la care angajaţii noi sunt încadraţi în muncã;
  • fracţia din lună pentru care se determină veniturile din salarii şi asimilate salariilor;
  • data de la care încetează contractul individual de muncă.
 
Prevederile nu sunt aplicabile personalului salarizat potrivit Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările