Restanţele la credite au atins în noiembrie nivelul minim al ultimilor doi ani şi jumătate

Restanţele la credite au atins în noiembrie nivelul minim al ultimilor doi ani şi jumătate

Valoarea restanţelor la credite s-a redus în noiembrie cu 21,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 26,8 miliarde lei, şi cu 0,5% faţă de octombrie, ajungând la nivelul minim în ultimii doi ani şi jumătate, după ce a scăzut şapte luni consecutiv, potrivit datelor publicate astăzi de Banca Naţională a României (BNR).

Ştiri pe aceeaşi temă

Raportat la finalul anului trecut, volumul restanţelor s-a redus cu 18%. Nivelul creditelor restante a coborât treptat şapte luni consecutiv până în noiembrie incusiv, cu un ritm lunar de 0,5%, în timp ce rata restanţelor a ajuns la 12,43%.
 
„Această evoluţie a fost determinată de declinul ratei restanţelor la credite pe segmentul RON, de la 11,8% în octombrie la 11,6% în noiembrie. Pe de altă parte, pe segmentul creditelor în valută, rata restanţelor a crescut uşor, de la 13% în octombrie la 13,1% în noiembrie. Totodată, statisticile BNR indică stagnarea ponderii depozitelor în RON în totalul depozitelor la 63% în noiembrie (din care 32,9% la vedere, pondere în uşoară urcare de la 32,6% în octombrie)“, se arată într-o analiză a Băncii Transilvania semnată de senior economistul Andrei Rădulescu, citată de Mediafax.
 
Creditele restante se referă doar la principal şi nu includ poziţii extrabilanţiere. Sunt considerate restante creditele care, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea, înregistrează întârzieri la plată de cel puţin o zi.
 
Rădulescu se aşteaptă în continuare la scăderea ratei restanţelor la credite şi a ratei creditelor neperformante, pentru consolidarea sistemului bancar şi relansarea creditării şi investiţiilor în economie.
 
„Conform scenariului central de previziune actualizat recent creditul neguvernamental total ar putea creşte cu 2,1% an/an în 2015 şi cu 5,1% an/an în 2016. Acest scenariu este susţinut de deciziile recente şi perspectiva politicii monetare (în România, dar şi în Zona Euro), cu impact pentru nivelul costurilor de finanţare (la minime istorice), premisele de relansare a investiţiilor publice şi de majorare a veniturilor populaţiei, dar şi perspectiva lansării unui nou model de business în sectorul bancar“, concluzionează analiza BT.

Mai puteţi citi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: