SONDAJ Cum arată creditul ideal: se poate obţine rapid şi are dobânzi şi rate lunare mici. Un român din cinci s-ar împrumuta chiar acum din bancă

SONDAJ Cum arată creditul ideal: se poate obţine rapid şi are dobânzi şi rate lunare mici. Un român din cinci s-ar împrumuta chiar acum din bancă

Banii luaţi cu împrumut ar fi folosiţi de către români pentru casă sau maşină

Un român din cinci intenţionează ca în următoarele 6 luni să acceseze un credit bancar de consum, arată rezultatele studiului „Cum arată creditul ideal pentru tine?“ realizat de Banca Românească în parteneriat cu platforma iVox.

În ceea ce priveşte destinaţia banilor împrumutaţi, dintre românii care doresc să obţină în următoarele 6 luni un credit de consum, o treime vor să folosească banii pentru renovarea casei sau apartamentului (36,7%). Un sfert dintre respondenţi - 24,61% - s-ar folosi de un credit pentru a achiziţiona un automobil, iar 18,25% intenţionează să cumpere produse electrocasnice cu ajutorul împrumutului bancar.

În schimb, pentru a satisface o nevoie bănească imediată, cei mai mulţi români apelează, în primul rând, la părinţi, rude sau prieteni (46,39%). Peste 20% dintre respondenţi economisesc, în timp ce aproape o cincime (18,96%) se împrumută de la o bancă. Pe de altă parte, 11,27% dintre români se găsesc de cele mai multe ori în situaţia de a renunţa la a-şi satisface nevoile din motive financiare.

Costurile dictează alegerea unui credit

Aproape 87% dintre respondenţi au declarat că o dobândă cât mai mică reprezintă principala caracteristică în analiza băncii de unde se vor împrumuta. În plan secund se află rata lunară de plată cât mai mică (42,15%), încrederea în bancă (37,91%), comisioanele cât mai mici sau chiar zero (37,88%) şi rapiditatea cu care se obţine creditul (34,3%).

Criza ne-a făcut mai precauţi

Criza i-a determinat pe români să fie mai precauţi atunci când accesează un credit de consum. De asemenea, se observă că românii vor să se împrumute pentru a cumpăra bunuri şi servicii de folosinţă îndelungată, precum un automobil sau materiale de construcţii pentru a-şi renova casa. Banca Românească, prin strategia sa privind creditele de consum, doreşte să menţină un nivel foarte bun al ofertei pe această categorie de produs. În prezent, banca percepe o rată lunară de numai 23 lei la fiecare 1.000 lei împrumutaţi, oferta fiind adaptată constant la evoluţiile pieţei”, a declarat Dan Grigoriu, directorul Diviziei de Produse şi Segmente Retail.

Aproape 73% dintre respondenţii care doresc să obţină un credit de consum în următoarele 6 luni au mai luat cel puţin odată un credit de consum de la o bancă. Peste 41% dintre respondenţi au fost mulţumiţi de serviciile băncii în ceea ce priveşte creditele anterioare, în timp ce un sfert (24,19%) dintre respondenţi sunt în situaţia în care trebuie să obţină un împrumut nou chiar dacă nu au fost mulţumiţi de cel precedent.

Românii ar renunţa la comoditate pentru cea mai bună ofertă

Asta declară aproape trei sferturi dintre respondenţi (72,49%) care ar face un drum mai lung la o altă bancă pentru a beneficia de o dobândă mai mică. Doar un sfert dintre respondenţi consideră că este mai comod ca rata lunară să le fie retrasă direct din contul băncii la care sunt deja clienţi fără a fi necesară o acţiune din partea lor.

În plus, cele mai folosite produse bancare de către respondenţii care doresc un nou credit în următoarele 6 luni sunt contul curent (68,81% dintre intervievaţi), cardul de debit (56,79%), internet banking (49,58%) şi cardul de credit (44,98%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 9 – 23 septembrie 2013, pe un eşantion de 7.079 de respondenţi de peste 18 ani, din mediul urban.

Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei şi o reţea naţională de sucursale în majoritatea oraşelor importante ale ţării, Banca Românească are 21 ani de activitate pe piaţa bancară din România. În octombrie 2003, cel mai mare grup financiar din sud-estul Europei, National Bank of Greece (NBG), a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, deţinând în prezent 99,279% din capitalul social al acesteia.
Banca Românească este una dintre cele mai bine capitalizate bănci de pe piaţa locală, cu un indice de solvabilitate de 17%, peste media sistemului de 14,64% şi comparativ cu un minim prudenţial reglementat de BNR, de 10%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările