Petiţie pentru „femei pe bancnote”. Cine ar putea apărea pe banii româneşti

Petiţie pentru „femei pe
bancnote”. Cine ar putea apărea pe banii româneşti

Regina Maria

Jurnalista Janina Nectara a lansat o petiţie către guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu, care are ca scop ca în acest an să avem pentru prima dată o femeie pe o bancnotă românească.

Pe site-ul www.FemeiPeBancnote.ro, jurnalista a creat o listă de 100 de femei importante pentru naţiune şi invită românii să îşi voteze favorita şi să semneze o petiţie simbolică adresată Guvernatorului Băncii Naţionale, pentru că în acest an să avem, pentru prima dată în istoria ţării, o femeie - simbol naţional. 

„Mai ales că 2018 este anul în care România sărbătoreşte şi 80 de ani de când româncele au obţinut drept de vot”, susţine jurnalista.  

Potrivit ei, comunitatea românilor din Marea Britanie are cei mai activi susţinători ai demersului naţional. Primul bărbat din UK care a semnat petiţia către BNR este însuşi ambasadorul Dan Mihalache, iar în Ţara Galilor, primul semnatar este Consului Onorific al României, Diana Stroia. 

Jurnalista accentuează că „Femei pe Bancnote” este un demers de mândrie naţională.  România are femeie remarcabile, care au contribuit la realizarea României moderne şi cărora le datorăm o mare parte din progresul nostru. Acestea merită să stea pe acelaşi piedestal simbolic cu bărbaţii valoroşi ai ţării, pe bancnote, spune ea. 

Regina Elisabeta 

„Prin petiţia creată, l-am invitat pe domnul Mugur Isărescu ca, în acest an istoric, să scrie chiar domnia sa istoria României şi să rămână în memoria colectivă drept primul Guvernator al Băncii Naţionale a României care dă ordin de emitere a unei bancnote cu efigie feminină sau, mai simplu, primul bărbat din istoria României care recunoaşte oficial meritele femeilor excepţionale”, declară Janina Nectara. 

Ecaterina Teodoroiu

Preşedintele SUA, Barack Obama a declarat că a pune şi chipuri feminine pe bancnote este o idee excelentă. În mandatul său a fost luată decizia ca eroina Harriet Tubman să apară pe dolarul american. 

Ţări precum Japonia, Canada, Israel, Mexic, Filipine, Turcia, Australia sau vecina noastră Ucraina au deja femei pe bancnote.  

„Aşteptăm răpunsul domnului Guvernator, care ne va arăta ori că România lui 2018 nu e încă pregătită să lase prejucăţile în trecut, ori că e gata să se alinieze valorilor viitorului, care sunt cele de egalitate de şansă şi de meritocraţie. Fie că sunt bărbaţi, fie că sunt femei, persoanele merituoase ale ţării, trebuie să fie recunoscute, pentru că succesul lor este succesul României. A refuza recunoaşterea succesului româncelor înseamnă a-i refuza României jumătate din meritele pe care le are”, menţionează Janina Nectara. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: