MFP: 28.500 de persoane au depus deja Formularul 600. Termenul a fost prorogat pentru data de 15 aprilie, deşi este posibil ca declaraţia să fie eliminată

MFP: 28.500 de persoane au depus deja Formularul 600. Termenul a fost
prorogat pentru data de 15 aprilie, deşi este posibil ca declaraţia să fie
eliminată

Formularul 600 a fost depus deja de 28.500 de persoane, anunţă Ministerul Finanţelor, care transmite că declaraţia va putea fi depusă de contribuabilii persoane fizice până la 15 aprilie 2018. Finanţele nu explică însă ce se va întâmpla cu cei care au depus sau depun Formularul până la noul termen dacă declaraţia va fi modificată sau eliminată între timp.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Formularul 600 – Declaraţia privind venitul asupra căruia se datorează contribuţia de asigurări sociale şi cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate – va putea fi depus până la 15 aprilie 2018”, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate astăzi de Guvern.

Termenul de depunere a Formularului 600 este astfel prelungit de la 31 ianuarie 2018 la 15 aprilie 2018.

Finanţele explică: „Măsura a fost luată în scopul creşterii gradului de conformare a contribuabililor la noile cerinţe de raportare şi îndeplinire a obligaţiilor declarative instituite pentru stabilirea contribuţiilor sociale obligatorii (contribuţia de asigurări sociale şi de asigurări sociale de sănătate)”.

Ministerul menţionează faptul că au fost depuse circa 28.500 de formulare, dintr-un număr total estimat de aproximativ 210.000, potrivit estimărilor făcute la nivelul anului 2016.

Totodată, premierul Viorica Dăncilă a declarat, în prima şedinţă de Guvern a noului Cabinet, că în perioada următoare Finanţele trebuie să găsească o soluţie ca cei cu venituri din activităţi independente să depună o singură declaraţie.

Ea a precizat: „În perioada următoare, Ministerul Finanţelor publice trebuie să identifice o soluţie permanentă care să vizeze depunerea unui singur formular de către cei cu activităţi independente, iar plata să se facă o singură dată pe an şi nu anticipat”.

Formularul 600 se depune, potrivit prevederilor Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obţinut venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse. CAS şi CASS se datorează astfel:

-        CAS se datorează de către persoanele care au realizat venituri lunare din activităţi independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei);

-        CASS se datorează de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puţin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe ţară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările