Lira turcească a scăzut la un minim record în urma anunţului lui Erdogan privind expulzarea a zece ambasadori

Lira turcească a scăzut la un minim record în urma anunţului lui Erdogan privind expulzarea a zece ambasadori

FOTO: Shutterstock

Lira turcească a scăzut luni la un minim record în urma anunţului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan privind expulzarea a 10 ambasadori, transmite CNBC.

Astfel, lira turcească a coborât luni până la 9,82 unităţi pentru un dolari, cel mai redus nivel atins din istoria sa.
 
Erdogan a declarat în timpul unui miting de sâmbătă că a cerut ca statutul de ”persona non grata” să fie aplicat ambasadorilor SUA şi ai altor nouă ţări occidentale, după ce aceştia au cerut eliberarea din închisoare a filantropului turc Osman Kavala.
 
Lira, care atinsese deja un minim record în săptămâna precedentă, după ce banca centrală a Turciei şi-a redus dobânda cheie, în pofida inflaţiei în creştere, va fi şi mai mult  afectată dacă Erdogan va continua pe această cale, au avertizat analiştii.
 
Moneda s-a depreciat cu 24% faţă de dolar în acest an.
 
”Dacă ameninţarea lui Erdogan va fi îndeplinită, ar declanşa cea mai gravă criză între Turcia şi lumea occidentală de când AKP a ajuns la putere în 2002”, a scris luni copreşedintele Teneo, Wolfango Piccoli, făcând referire la partidul politic al preşedintelui.
 
Investitorii sunt de mult îngrijoraţi de lipsa de independenţă a băncii centrale faţă de Erdogan, care a spus că ratele dobânzilor sunt ”diavolul”, fiind convins că reducerea acestora va încetini inflaţia – opusul a ceea ce spun majoritatea economiştilor.
 
Cele 10 ţări ai căror ambasadori au fost vizaţi de Erdogan - SUA, Canada, Franţa, Germania, Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda, Noua Zeelandă şi Ţările de Jos - reprezintă jumătate din primii 10 parteneri comerciali ai Turciei. Grupul include şapte membri NATO şi şase membri UE.
 
Conform ultimelor declaraţii, Erdogan s-a răzgândit  în urma mesajelor de reconciliere din partea ambasadelor. Ambasadorii şi-au retras tentativa de „defăimare a justiţiei şi a ţării”, a spus Erdogan după o reuniune a Cabinetului la Ankara. El crede că ambasadorii vor fi, de acum, „mai atenţi” în viitor.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările