INFOGRAFIE Topul restanţierilor la credite, judeţ cu judeţ

INFOGRAFIE Topul restanţierilor la credite, judeţ cu judeţ

Analiştii cred că restanţele vor continua să crească, dar într-un ritm mai temperat

Valoarea sumelor restante la împrumuturile luate de populaţie şi firme a crescut anul trecut cu peste 12% şi se apropie de 7,3 miliarde de euro. Cele mai mari restanţe, raportate la volumul total de credite, sunt în judeţele Sălaj, Vâlcea şi Suceava.

Ştiri pe aceeaşi temă

Chiar dacă avansul înregistrat de rata şomajului s-a temperat anul trecut, iar salariul mediu pe economie a crescut uşor, mulţi români s-au confruntat cu dificultăţi la rambursarea creditelor contractate. 
 
În plus, activitatea multor firme a continuat să fie afectată de criză, iar unele dintre ele au tras obloanele. Se adaugă şi o depreciere au aproximativ 1,5% a leului în raport cu euro în 2013, an în care intervalul de variaţie a depăşit 5%. Toate acestea s-au reflectat într-o creştere accelerată şi în 2013 a restanţelor la creditele contractate de persoanele fizice şi juridice. 
 
Valoarea sumelor restante a crescut anul trecut cu 12,5% şi a ajuns la echivalentul a 7,29 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). În condiţiile în care activitatea de creditare a bătut pasul pe loc, ponderea restanţelor în totalul portofoliului de împrumuturi a urcat de la 12,57% la sfârşitul lui 2012 la 14,86% la finele anului trecut. Aproape două treimi din totalul restanţelor erau aferente la sfârşitul lui 2013 împrumuturilor în valută. 
 
Sălaj: Un sfert din credite sunt restante
 
Clasamentul restanţierilor pe judeţe, calculat în funcţie de ponderea sumelor restante în totalul creditelor contractate, este condus de populaţia şi firmele din Sălaj. Aici, pentru peste un sfert din împrumuturile contractate (26,3%) se înregistrează întârzieri la plata ratelor, respectiv 88,1 milioane de euro. 
 
Suma nu este foarte mare în comparaţie cu valorile înregistrate în alte judeţe, însă îngrijorătoare este ponderea pe care aceasta o ocupă în totalul finanţărilor date de bănci în acest judeţ. 
 
Oltchim, o gaură neagră 
 
Sălajul este urmat în top de judeţele Vâlcea (22,8%) şi Suceava (21,8%), cu restanţe de 127,8 milioane de euro, respectiv 150 de milioane de euro. Dacă la nivel naţional rata şomajului a fost de 5,65% la finele lui 2013, în cele trei judeţe din top indicatorul a depăşit media. Astfel, în Sălaj, rata şomajului a fost de 6,21%, în Vâlcea – 6,63%, iar în Suceava – 6,43%, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. 
 
În Vâlcea, restanţele s-au dublat în ultimul an. Este de menţionat însă faptul că BCR şi BancaTransilvania sunt printre cei mai mari creditori ai combinatului Oltchim Râmnicu-Vâlcea, care a intrat în insolvenţă la sfârşitul lunii ianuarie 2013. Potrivit tabelului preliminar al creditorilor Oltchim, publicat la începutul lunii aprilie a anului trecut, cele două bănci au de recuperat de la combinat 116 milioane de euro. Rândurile restanţierilor din Vâlcea sunt îngroşate de foştii angajaţi ai combinatului, care au fost disponibilizaţi şi au ajuns în imposibilitatea de a-şi mai achita ratele la timp. 
 
Gorjenii, cele mai mici restanţe
 
La polul opus din topul restanţilor se clasează populaţia şi firmele din judeţele Gorj, Dâmboviţa şi Teleorman. În cele trei judeţe se înregistrează întârzieri la plată pentru mai puţin de 10% din valoarea creditelor contractate, iar valoarea nominală a acestora nu depăşeşte 45 de milioane de euro.
 
 
Mai puteţi citi: 

Numărul rău-platnicilor la bănci a scăzut cu peste 50.000 în primele 11 luni, dar valoarea restanţelor a crescut cu 20%. Peste 685.000 de români înregistrau la sfârşitul lunii noiembrie 2013 restanţe mai mari de 30 de zile la creditele contractate de la bănci şi instituţii financiare nebancare, cu 52.000 de persoane mai puţine comparativ cu începutul anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Chiar dacă numărul restanţierilor a scăzut în acest interval, valoarea restanţelor a crescut cu 20%.

STUDIU Ce-i stresează pe români: scumpirile, creditele, starea economiei şi scăderea salariilor. Suntem mai puţin stresaţi decât sârbii, turcii şi croaţii. Potrivit unui studiu realizat de compania Daedalus, 6 din 10 români se consideră stresaţi, peste media din regiune. Creşterea preţurilor este principalul factor generator de stres în România.
 
Cinteză, BNR: Rata creditelor neperformante a ajuns în octombrie la 21,7%. Băncile au provizionat 64%. Rata creditelor neperformante a crescut în octombrie cu 0,1 puncte procentuale faţă de septembrie, la 21,7%, a declarat joi directorul direcţiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, care nu se arată îngrijorat de acest ritm şi consideră că va continua la fel şi anul viitor.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările