Eugen Teodorovici a anunţat data la care România va adopta moneda euro

Eugen Teodorovici a anunţat data la care România va adopta moneda euro

Eugen Teodorovici FOTO gov.ro

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat că a fost decis anul în care România va adopta moneda euro şi că un calendar oficial, care conţine toate etapele, va fi prezentat în luna decembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În 2024. Aşa este calendarul oficial”, a spus Eugen Teodorovici, în cadrul unor declaraţii de presă, potrivit Mediafax.

Ministrul a mai spus că, în decembrie, va fi prezentat calendarul cu toate etapele, iar săptămâna viitoare va fi adoptat un memorandum în acest sens. „Aceasta a fost discuţia în Comitet (Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro, n.r.)”, a subliniat Teodorovici.

România urmează să treacă la moneda euro, dar până acum nu s-a stabilit un calendar clar în acest sens. La începutul lunii martie, liderul PSD Liviu Dragnea spunea la Congresul PSD că s-a decis ca ţara noastră să adopte moneda unică europeană începând cu 2024, partidul adoptând Convenţia naţională pentru adoptarea euro până în 2024.

România mai îndeplineşte doar o condiţie din 5

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a atras recent atenţia asupra faptului că România mai îndeplineşte doar una dintre cele cinci condiţii de aderare la zona euro, cea privind datoria publică, ce se menţine încă la nivelul de 35% din PIB, dar deficitul bugetar creşte şi inflaţia la fel.

"Pentru a deveni stat membru al zonei euro trebuie îndeplinite cinci condiţii. Prima este condiţia datoriei publice, sub 60% din PIB. În România datoria este în creştere, acest guvern ne îndatorează, dar încă suntem sub această limită. Este singura condiţie pe care o îndeplinim. În urmă cu doi ani de zile îndeplineam şi cea de-a doua condiţie, şi anume criteriul inflaţiei. Când PSD a venit la guvernare, inflaţia în România era 0%. În urmă cu un an de zile era 0,6%, acum este peste 5%. Deci, nu mai îndeplinim criteriul inflaţiei. Suntem statul membru al UE cu cea mai mare rată a inflaţiei", a spus Mureşan.
 
"Este un guvern care a îmbolnăvit economia României: inflaţie record, ROBOR record - care duce la creşterea ratelor creditelor tuturor românilor, leul este la un minim istoric în raport cu euro, deficitul economic a crescut. Este un guvern care ne îndepărtează de aderarea la zona euro, în condiţiile în care Bulgaria este cu un picior şi jumătate în zona euro şi ne aşteptăm să adere într-un an de zile de la momentul actual", a completat Siegfried Mureşan.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările