Randamentul investiţiilor la bursă 

În consecinţă, dacă nu plănuiţi să deveniţi personal om de afaceri, o alternativă fiabilă pentru investirea fondurilor de care dispuneţi este bursa de valori. Ca să dăm doar câteva exemple anul 2017 a fost un an foarte bun pentru burse: bursa americană a avut o evoluţie de-a dreptul spectaculoasă, una dintre cele mai bune din ultimii ani, indicele Dow Jones a avansat cu 25 % în 2017, S&P cu 19% şi Nasdaq cu 28 %. Şi pe bursa de valori de la Bucuresti cele mai importante companii au generat un randament mediu de 43% în 2017.

Cu atât mai mult în zilele noastre când tehnologia ne facilitează accesul la bursa online din confortul propriei case sau pur şi simplu de pe telefonul mobil. Tranzacţionarea la bursa online permite mult mai uşor accesul la pieţele financiare, în condiţii mai avantajoase şi cu un necesar de capital mai scăzut. Practic astăzi oricine poate tranzacţiona online la bursă, doar cu un computer sau un smartphone conectat la internet.

Dublu potenţial de câştig când investiţi în acţiuni denominate într-o valută care se apreciază

Atunci când alegeţi să investiţi în indici ai pieţei americane Dow Jones or S&P sau în acţiuni americane cum ar fi Microsoft sau Apple - acestea sunt denominate în dolari americani, sau în indicele pieţei germane DAX30, denominat în euro, puteţi profita şi de aprecierea valutei acţiunii respective faţă de valuta naţională.

Adică să presupunem că sunteţi un investitor român care a cumpărat acţiuni Apple. Pe parcursul anului acţiunile Apple au crescut cu 15%, iar dolarul american s-a apreciat faţă de leul românesc cu 9%. În momentul în care investitorul îşi vinde acţiunile Apple şi schimbă suma obţinută din dolari în lei, constată că a câştigat de două ori odată din creşterea preţului acţiunilor şi a doua oară din aprecierea cursului de schimb al dolarului faţă de leu.

Pentru a profita la maxim de aceste oportunităţi pe bursa online trebuie să:

-       identificaţi acţiuni pe o piaţă bursieră care preconizaţi că vor creşte

-       verificaţi dacă valuta în care sunt denominate acţiunile are potenţial de apreciere faţă de valuta în care deţineţi capitalul

Randamentele investiţiilor pe bursa online sunt superioare altor tipuri de investiţii cum ar fi cele în proprietăţi imobiliare, în depozite bancare sau obligaţiuni de stat, dar comportă şi riscuri superioare. De aceea, înainte să începeţi să tranzacţionaţi acţiuni la bursă fie învăţaţi personal cum să investiţi în acţiuni fie angajaţi un profesionist să tranzacţioneze în numele dumneavoastră.

Studiaţi şi învăţaţi să tranzacţionaţi

Dacă alegeţi să tranzacţionaţi în nume propriu este imperativ să vă însuşiţi noţiunile teoretice şi jargonul de specialitate folosit în pieţele financiare. Majoritatea brokerilor care se respectă pun la dispoziţia clienţilor lor cursuri de formare în tranzacţionare bursieră, organizează webinarii şi seminarii menite să îi sprijine în eforturile lor.

Deci urmaţi cursuri, citiţi articole de specialitate, audiaţi webinarii şi seminarii astfel încât să fiţi pregătiţi din punct de vedere teoretic cu tot arsenalul necesar. Apoi aplicaţi în practică tot ceea ce aţi învăţat, începând mai întâi cu tranzacţionarea pe un cont demo.

Pentru a avea succes în activitatea de investiţii la bursă trebuie să vă alegeţi un stil şi să vă construiţi o strategie de tranzacţionare, care să îşi demonstreze eficienţa în testarea evoluţiilor anterioare (backtest) ale instrumentului avut în vedere. Apoi trebuie să executaţi cu precizie strategia aleasă, ceea ce poate părea destul de simplu la prima vedere, dar veţi avea ocazia să constataţi că această preconcepţie este departe de adevăr.

Psihologia tradingului este una din marile pietre de încercare în tranzacţionarea la bursa online, atât pentru începători cât şi pentru profesionişti. Să vă stăpâniţi emoţiile şi să vă detaşaţi emoţional, atunci când aveţi poziţii deschise în piaţă este un deziderat destul de greu de atins şi va avea un impact major asupra profitului investiţiilor dumneavoastră.

Tranzacţionarea bursieră este o activitate complexă, care necesită timp, efort şi experienţă pentru a ajunge la stadiul de profitabilitate constantă. Dar potenţialul de randament al investiţiilor la bursă şi al investiţiilor în pieţele financiare merită cu siguranţă aceste eforturi.