Încă o vorbă în vânt. Plata pensiilor pe card nu se va face în viitorul apropiat

Încă o vorbă în vânt. Plata pensiilor pe card nu se va face în viitorul apropiat

FOTO AFP

Pensionarii nu îşi vor primi pensia pe card, din 2019, deoarece la Ministerul Muncii nu există în prezent un proiect în acest sens, ne-au spus surse din minister.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu există niciun proiect de acest fel la Ministerul Muncii şi nici nu va exista în viitorul apropiat”, au declarat oficiali din minister pentru „Adevărul“, întrebaţi dacă plata pensiilor se va face pe card, începând cu anul 2019, precum a anunţat ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici.

Drept urmare, pensionarii cărora pensia le era adusă acasă, prin poştaş, vor beneficia în continuare de acest serviciu.

„Adevărul“ a contactat reprezentanţi ai Ministerului Muncii pentru a clarifica declaraţiile făcute de ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, la începutul lunii octombrie. Ministerul Muncii este cel care trebuie să iniţieze un astfel de proiect, deoarece Casa Naţională de Pensii este în subordinea sa.

Teodorovici aruncă vorbe-n vânt                     

Teodorovici spunea, luna trecută, că doreşte ca statul să nu mai cheltuiască bani pentru expedierea pensiilor prin Poşta Română. Astfel, ministrul dorea ca pensiile să fie virate pe card, măsură ce viza aproximativ 3,5 milioane de pensionari. Decizia urma să fie luată chiar de anul viitor, declara ministrul Finanţelor, la DC News. De asemenea, Teodorovici spunea că vor fi oferite bonusuri pensionarilor care aleg să îşi treacă pensia pe card, pentru a-i încuraja să aleagă această variantă. În plus, pensionarilor li se va garanta că retragerile de pe card nu vor fi însoţite de comisioane.

Victimele unei astfel de măsuri                                                   

Măsura plăţii pensiilor pe card i-ar fi afectat în primul rând pe pensionarii de la sate, unde băncile nu au deschise sucursale şi nici bancomate. Potrivit statisticilor, doar 30% dintre românii care trăiesc în mediul rural au un cont bancar şi foarte puţini dintre aceştia sunt pensionari. De aceea, specialiştii spun că mulţi pensionari de la ţară abia pot să folosească un telefon mobil, darămite să scoată bani de la bancomat.

Şi Poşta Română ar fi fost afectată major, riscând să intre în faliment, deoarece contractul de plată a pensiilor este cel mai valoros contract al companiei. Veniturile din distribuirea pensiilor reprezintă aproape jumătate din veniturile totale ale Poştei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările