Băncile ar putea aduce mai multe fonduri UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii UniCredit Ţiriac Bank pledează pentru implicarea instituţiilor de credit în managementul banilor europeni. Preluarea parţială a atribuţiilor organismelor intermediare de către bănci ar creşte gradul de absorbţie a fondurilor UE. Modelul se aplică şi în alte state.

Guvernul a transmis că, în 2010, la fel ca şi în 2009, absorbţia banilor europeni este prioritară. Reprezentanţii FMI au atenţionat însă, la ultima evaluare a Programului Economic, că România este „jalnică" la acest capitol. Riscăm să pierdem 20 de miliarde de euro, adică 17% din PIB, fiindcă nu reuşim să atragem fonduri europene.

Rolul băncilor este esenţial în creşterea gradului de absorbţie, aşa cum au transmis şi finanţatorii externi. Reprezentanţii Comisiei Europene au declarat, la prezentarea concluziilor celei de-a cincea evaluări, că Guvernul trebuie să prioritizeze proiectele finanţate cu bani europeni şi să susţină băncile în facilitarea gradului de atragere a fondurilor.

Model verificat

UniCredit Ţiriac Bank a lansat, ieri, cinci propuneri de îmbunătăţire a procesului de absorbţie. Prima dintre ele se referă la implicarea instituţiilor de credit în managementul fondurilor europene, prin preluarea parţială a atribuţiilor organismelor intermediare, adică acele instituţii care implementează anumite axe din Programele Operaţionale. Reprezentanţii băncii spun că acest model a este aplicat în unele state membre, ca Italia, Grecia şi Portugalia.

„Există deja astfel de sisteme, de pildă în Italia, unde băncile se implică de la început, când proiectul este evaluat şi din punct de vedere al bancalităţii. Prin acest sistem, perioada de analiză se va scurta semnificativ", a declarat Marius Radu, specialist în fonduri europene în cadrul UniCredit. De altfel, acesta a precizat că, după eliminarea restricţiei de punere în garanţie a activelor finanţate, principala problemă de absorbţie a rămas bancabilitatea.

Scrisoare de confort

O altă propunere a celor de la UniCredit este introducerea obligativităţii sau recomandării beneficiarului de a discuta cu banca despre posibilităţile de finanţare înaintea aprobării proiectului.

Apoi, instituţia crede că este necesară şi introducerea Scrisorii de Confort în faza de evaluare şi de selectare a proiectelor, prin care beneficiarul să demonstreze capacitatea de co-finanţare. „Un proiect aprobat, dar care nu a demarat, blochează banii europeni până la 36 de luni", a subliniat
Marius Radu.

Rată de absorbţie de 20%

Cei de la UniCredit estimează că, prin aceste măsuri, rata de absorbţie la sfârşitul anului 2010 va fi de aproximativ 20%. Cele mai multe cereri au fost primite pentru finanţarea proiectelor din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice şi Programului Operaţional Regional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite