Banca Centrală Europeană începe anul cu un dezechilibru sever în zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală Europeană se confruntă, la început de an, cu dezechilibrele din ce în ce mai accentuate din zona euro. Acest lucru provoacă nervozitate pe pieţele bursiere. În plus, o problemă este şi inflaţia de 2,2% pe luna dembrie.

Potrivit AFP, creşterea preţurilor, deşi cea mai mare înregistrată în zona euro de la sfârşitul lui 2008, nu ar trebui totuşi să ducă la modificarea politicii monetare a Băncii Central Europene.

În legătură cu nivelul inflaţiei din decembrie, acesta este legat de efectele temporare, mai ales de creşterea a preţului petrolului, spun analiştii. Ei au explicat că inflaţia este într-o zonă sigură şi în limitele obiectivului băncii, de o rată de 2% în 2011.

Consiliul guvernatorilor, reunit la Frankfurt, a decis menţinerea unei dobânzi de referinţă de 1%, nivel stabilit încă din mai 2009, odată cu prelungirea programului de achiziţii de obligaţiuni.

Cu toate acestea, achiziţiile nu au produs şi calmarea speculatorilor şi nici calmarea crizei din Grecia, care s-a prelungit asupra obligaţiunilor irlandeze şi portugheze.

Analiştii au atras atenţia că, săptămâna trecută a adus şi Portugalia, alături de Grecia şi Irlanda, în clubul nefericit al ţărilor care au nevoie de ajutor internaţional pentru redresare.

Cu toate acestea, Banca Centrală Europeană nu s-a arătat dispusă să devină salvatoarea statelor cu dificultăţi bugetare. Preşedintele băncii, Jean-Claude Trichet, a precizat că responsabilitatea politicii monetare nu se poate substitui iresponsabilităţii guvernamentale.

Guvernele europene au refuzat să majoreze fondurile de sprijin pentru a ajuta statele în dificultate, dar au refuzat şi ideea de sancţiuni către statele ale căror bugete vor derapa.

Pe de altă parte, deşi China a promis ajutor către Grecia, Portugalia şi Spania, prin achiziţia de obligaţiuni, analiştii nu mizează pe China ca salvatorul crizei datoriilor din zona euro, care va trebui să recurgă la proprii membri şi la ajutorul Băncii Central Europene.

Pe primele locuri în topul statelor din zona euro cu creştere economică sunt Germania, Finlanda şi Austria, iar pe ultimele locuri sunt Spania, Grecia, Irlanda şi Portugalia.

Banca Central Europeană trebui să considere zona euro ca un club unit însă criza fără precedent a datoriilor şi cea bancară, ambele fără precedent, vor forţa banca să acţioneze cu foarte mare prudenţă, transmite Agerpres, citând AFP.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite